Senaten går vidare med Trumpcare

publicerad 25 juli 2017

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


14 150 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


USA:s senat röstade på tisdagen för att gå vidare med Republikanernas nya sjukvårdsreform, som är tänkt att skrota och ersätta Obamacare. Men innan den avgörande omröstningen ska senaten debattera sjukvårdsreformen.

Sedan Donald Trump blev USA:s president för över ett halvår sedan har han och Republikanerna åtskilliga gånger försökt få igenom en sjukvårdsreform som är tänkt att ersätta Obamacare.

I maj röstade representanthuset för den nya sjukvårdsreformen, inofficiellt kallad Trumpcare. Under tisdagen var det dags för senaten att säga sitt och Republikanerna lyckades rösta för Trumpcare med minsta möjliga marginal, 51 mot 50 röster, genom att vicepresident Mike Pence avgör oavgjorda omröstningar kunde Trumpcare segra.

Den republikanske Arizonasenatorn John McCain, som flögs in till Washington DC efter att ha diagnostiserats med cancer i förra veckan, var en av de 50 republikaner, exklusive vicepresident Pence, som röstade för Trumpcare. De två republikaner som röstade emot Trumpcare var Susan Collins (Maine) och Lisa Murkowski (Alaska).

Detta innebär att Trumpcare först kommer debatteras innan det kan bli en direkt omröstning i senaten om huruvida sjukvårdsreformen ska tas i bruk eller inte.

Obamacare, egentligen Affordable Care Act (ACA), har varit en omstridd sjukvårdsreform, bland annat för att den som inte tecknar sjukvårdsförsäkring tvingas betala en straffavgift. Samtidigt är Trumpcare, egentligen American Health Care Act (AHCA), kontroversiell då uppemot 20 miljoner amerikaner riskerar att bli av med sin sjukvårdsförsäkring beroende på hur reformen ser ut.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!