Saudiarabien försökte muta Putin med olja

Publicerad 29 augusti 2013, uppdaterad kl. 18:12

Rysslands president Vladimir Putin fick härom dagen ett förslag från Saudiarabien. Om Putin slutade att stödja Syrien skulle Ryssland få ett generöst oljeerbjudande, skriver The Telegraph.

Foto: Flickr/World Economic Forum/CC BY-SA 2.0
Foto: Flickr/World Economic Forum/CC BY-SA 2.0

USA-stödda Saudiarabien försökte få Vladimir Putin att släppa taget om Syrien och ingå en allians mellan Ryssland och de tolv länderna i oljeorganisationen Opec.

Annons:


Hotar med terrordåd
Prins Bandar Bin Sultan från Saudiarabien hotade även med terrorattacker mot vinter-OS som hålls i ryska Sochi nästa år, om inte Putin accepterade Saudiarabiens villkor.

– Jag kan garantera dig att vi skyddar de olympiska vinterspelen nästa år. De tjetjenska grupperna som hotar spelens säkerhet kontrolleras av oss, sade han enligt den libanesiska tidskriften al-Safir.

Bandar fortsatte med att säga att han lovar att man skyddar Rysslands flottbas som är stationerad i Syrien, men då måste Assad-regimen störtas.

“Regimen går före leverätarna”
Vladimir Putin har dock reagerat med avsky över Saudiarabiens erbjudande. I samband med ett möte mellan prins Bandar Bin Sultan blev Putin ordentligt förbannad över att han tros kunna mutas till att släppa stödet till Syriens president Bashar al-Assad.

– Våran inställning till Assad kommer aldrig ändras. Vi tror att det är den syriska regimen som är det bästa för det syriska folket, inte leverätarna, sade Putin enligt The Telegraph, och syftade på den video där en rebell ses äta en syrisk soldats hjärta.

En annan sak Putin gjorde klart med var att om USA, Storbritannien eller någon annan västmakt skulle bomba Syrien, då skulle Ryssland svara med samma mynt mot Saudiarabien.

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andras åsikter. Du är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver. Du måste ha en godkänd kommentar för att kunna kommentera fritt. Du har rätt att vara anonym. Läs våra fullständiga regler här

  • Pingback: Lögner och censur om Syrien | christalbum()

  • Mike

    Putin är kung, den enda mannen som är kvar som håller oss ortodoxas heder på top.

  • Sven Olsen – (argdansk)

    Putin värnar om sitt land, Ryssland och alla som försöker sig med hot mot Ryssland får korta och hårda svar – och tro inte annat – han har makt att sätta hårt mot hårt.
    Tänk om vi hade en sådan statschef? En som inte står dubbelvikt med byxorna kring vristerna och avväntar berikningen från de icke-önskvärda!

Mer nyheter

Tipsa oss!

Missa inga nyheter!

Prenumerera på Nya Dagbladets nyhetsbrev!

Följ Sveriges nya framtidsmedia med nyheter, analyser, debatt och unika reportage! Få de viktigaste nyheterna i din mejl. Du kan när som helst avanmäla dig från nyhetsbrevet.

Send this to a friend