Sanders uppmaning till Hillary: Bryt med Clinton Foundation

publicerad 5 september 2016
Bernie Sanders har gett sitt stöd till Clinton

Den tidigare presidentkandidaten Bernie Sanders uppmanar nu Hillary Clinton att bryta med Clinton Foundation, som hon och hennes make startade, om hon vinner höstens presidentval.

Under presidentvalskampanjen fanns det egentligen bara två namn som gjorde upp om Demokraternas nominering. Bernie Sanders, socialdemokratisk senator från Vermont, och den tidigare utrikesministern, New York-senatorn och presidentfrun Hillary Clinton.

När det stod klart att det blev Clinton som dragit det längsta strået valde Bernie Sanders att ställa sig bakom henne, till sina gräsrotssupportrars stora ilska. Men nu vädrar Sander kritik mot den av Hillary och Bill Clinton startade Clinton Foundation, som tagit emot donationer av bland annat det saudiska kungahuset och militärföretaget Blackwater, numera Academi.

Jag skulle verkligen föreslå att hon upphör med all verksamhet och kontakt med Clinton Foundation som USA:s president, sade Sanders i en intervju med NBC:s Meet the Press.

Hillary Clinton har fått mycket hård kritik i såväl konservativ som liberal media för hennes inblandning i Clinton Foundation och att hon som USA:s utrikesminister kan ha påverkat USA:s utrikespolitik så att det skulle gagna de grupper som donerat stora summor pengar till Clinton Foundation, vilket nyligen avslöjades av ABC News. Hillary Clinton själv har förnekat alla sådana anklagelser.

Clinton Foundation är också ett av de projekt som Svenska Postkodstiftelsen samarbetar med. Sammanlagt har Clinton Foundation tagit emot 73 miljoner kronor från Svenska Postkodstiftelsen.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.