Utrikes

Sabaton stoppas i Ryssland

Det svenska metalbandet Sabaton har förbjudits att genomföra en spelning i Ryssland. Anledningen är att en lokalpolitiker anser att bandet är nazister.

Foto: Flickr/Florian Stangl/CC BY 2.0
Foto: Flickr/Florian Stangl/CC BY 2.0

Sabaton tänkte närvara vid en festival som som hålls i samband med 70-årsjubileet av Slaget vid Stalingrad nästa helg. Men nu förbjuds bandet i Ryssland efter klagomål från en rysk lokalpolitiker.
I ett brev till ryska myndigheter anklagas Sabaton för att vara ett nazistiskt band. De påstås även planera att bränna den ryska flaggan på scenen. Det amerikanska bandet Bloodhound Gang blev utkastade efter att man vanärat den ryska flaggan härom veckan.

Enligt ryska medier är det en politiskt engagerad Volgograd-bo som har skickat sitt klagomål till chefen för det ryska federala Migrationsverket, där man följaktligen har beslutat att Sabaton inte får komma in i Ryssland och spela, skriver SVT.

Den uppretade lokalpolitikern menar att Sabaton genom låten Ghost Division hyllar nazister. Låtens text handlar om det tyska pansarförbandet 7. Panzer Division.

Sabaton själva är bestörta efter att den ryska arrangören meddelat att bandet inte får genomföra konserten.

“Sabaton är och kommer alltid att vara ett icke-politiskt och icke-religiöst band, och vi har en stor respekt för krigsveteraner”, skriver bandet i ett uttalande på deras hemsida.

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!