Sabaton stoppas i Ryssland

publicerad 15 augusti 2013

Det svenska metalbandet Sabaton har förbjudits att genomföra en spelning i Ryssland. Anledningen är att en lokalpolitiker anser att bandet är nazister.

Foto: Flickr/Florian Stangl/CC BY 2.0
Foto: Flickr/Florian Stangl/CC BY 2.0

Sabaton tänkte närvara vid en festival som som hålls i samband med 70-årsjubileet av Slaget vid Stalingrad nästa helg. Men nu förbjuds bandet i Ryssland efter klagomål från en rysk lokalpolitiker.

I ett brev till ryska myndigheter anklagas Sabaton för att vara ett nazistiskt band. De påstås även planera att bränna den ryska flaggan på scenen. Det amerikanska bandet Bloodhound Gang blev utkastade efter att man vanärat den ryska flaggan härom veckan.

Enligt ryska medier är det en politiskt engagerad Volgograd-bo som har skickat sitt klagomål till chefen för det ryska federala Migrationsverket, där man följaktligen har beslutat att Sabaton inte får komma in i Ryssland och spela, skriver SVT.

Den uppretade lokalpolitikern menar att Sabaton genom låten Ghost Division hyllar nazister. Låtens text handlar om det tyska pansarförbandet 7. Panzer Division.

Sabaton själva är bestörta efter att den ryska arrangören meddelat att bandet inte får genomföra konserten.

”Sabaton är och kommer alltid att vara ett icke-politiskt och icke-religiöst band, och vi har en stor respekt för krigsveteraner”, skriver bandet i ett uttalande på deras hemsida.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.