Rysslands försvarsminister berömmer USA för samarbetet i Syrien

publicerad 24 maj 2017
Sergej Sjojgu

Rysslands försvarsminister Sergej Sjojgu säger att Ryssland och USA samtalar dygnet runt om situationen i Syrien. Han menar att samarbetet mellan länderna är bra, samtidigt som FN:s fredssamtal i Genève har kört fast, enligt försvarsministern.

Under onsdagen talade Sergej Sjojgu vid det ryska federationsrådet i parlamentet. Försvarsministern betonade att Ryssland och USA diskuterar situationen i Syrien 24 timmar om dygnet och att parterna förbereder ett gemensamt projekt i delar av de säkra zonerna i Syrien, rapporterar nyhetsbyrån TASS.

Vår kontakt och samarbete har inte upphört. Den pågår nästan dygnet runt. Vi pratar med de dag och natt och vi träffas på olika platser. Vi har ett bra samarbete på gång med USA, sade Sjojgu och betonade att man önskar färdigställa det projekt man tar fram i de södra delarna av de säkra zonerna i Syrien.

USA:s president Donald Trump har tidigare lagt fram sin önskan om att upprätta säkra zoner för flyktingar i Syrien.

I talet till federationsrådet tog Sjojgu också upp de FN-ledda fredssamtalen mellan Syriens president Bashar al-Assad och oppositionen. Under fredssamtalen diskuterade parterna hur en ny syrisk konstitution ska utformas, men enligt Sjojgu har fredssamtalen inte lett till några framsteg på den punkten.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!