Trump på väg att skapa fredade zoner för flyktingar i Syrien

publicerad 30 januari 2017
Två syriska flyktingbarn

USA:s president Donald Trump säger att han kommit överens med Saudiarabien om att införa så kallade “fredade zoner” för flyktingar i Syrien och Jemen. Ryssland har uttryckt sig försiktigt positivt till förslaget.

Under helgen skrev Donald Trump under en exekutiv order som stoppar en överhängande majoritet av medborgarna från sju muslimska länder i Mellanöstern och Afrika, vilket möttes med massiv kritik från etablissemangsmedia, såväl i USA som i Sverige.

I ett telefonsamtal med den saudiske kungen Salman bin Abdul Aziz samt Mohammed bin Zayed Al Nahyan, kronprins i Förenade Arabemiraten, ska man diskuterat om att införa fredade zoner i Syrien och Jemen för personer som tvingats på flykt av det blodiga inbördeskriget i Syrien och den saudiska interventionen i Jemen. Enligt ett uttalande från Vita huset ställer sig både Saudiarabien och Förenade Arabemiraten bakom Trumps förslag, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Ryssland har uttryckt sig försiktigt positivt till Trumps förslag, som kan komma att minska migrantströmmarna till Europa. Ryssland menar också att förslaget skiljer sig från Obamaadministrationens tidigare förslag om att införa fredade zoner för flyktingar och terroranknutna rebeller.

– Om det handlar om de människor som tvingades fly från sina hem till följd av konflikten och få sina grundläggande behov tror jag att idén med att skapa områden i Syrien för dessa internflyktingar skulle kunna diskuteras med FN:s flyktingkommissariat och andra organisationer, säger den ryske utrikesministern Sergej Lavrov, enligt RT.

Enligt Sergej Lavrov måste dock Syriens regering och president Bashar al-Assad få säga sitt i frågan innan förslaget, som kan ge skydd åt tusentals flyktingar i närområdet, kan förverkligas.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!