Utrikes

Ryssland vill bistå med Raoul Wallenberg-dokument

Sveriges utrikesminister Ann Linde och Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov.

Under ett möte mellan den svenska utrikesministern Ann Linde och hennes ryska motsvarighet Sergej Lavrov lovade den sistnämnde att Ryssland ska vara behjälpliga i att ta fram försvunna dokument angående den svenske diplomaten Raoul Wallenberg som påstås ha dött i sovjetiskt fängelse.

Enligt officiella rapporter dog Wallenberg i Lubjankafängelset redan 1947 men många omständigheter kring hans påstådda död är fortfarande oklara och någon kropp har aldrig påträffats. Svenska forskare menar dessutom att den dokumentation som sovjetiska och sedan ryska myndigheter delat med sig av till Sverige har varit ofullständig och att viktiga bitar saknats, om så är fallet så lovar utrikesminister Lavrov att detta ska rättas till, rapporterar TT.
Linde avhandlade en rad frågor med den ryske ministern och även om relationerna mellan länderna inte är de bästa så beskrivs samtalen som konstruktiva. Diskussioner fördes även om Iran, kärnenergiavtal och Rysslands annektering av Krim.

– Sedan diskuterade vi regionala samarbetsfrågor i Arktis och Barentsregionen. Arktis har blivit föremål för ett ökat säkerhetspolitiskt intresse men från Sveriges sida är det viktigt att spänningsnivån är låg. Vårt huvudfokus ligger på klimatfrågan och folkligt utbyte, säger Linde till TT.

Linde passade också på att göra reklam för den svenska feministiska utrikespolitiken och säger att även om hon inte fick något större gehör så blev hon i alla fall inte utskrattad av den ryske utrikesministern.

 


Isac Boman
isac.boman@nyadagbladet.se

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!