Ryssland vill bistå med Raoul Wallenberg-dokument

publicerad 7 februari 2020
- av Isac Boman
Sveriges utrikesminister Ann Linde och Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov.

Under ett möte mellan den svenska utrikesministern Ann Linde och hennes ryska motsvarighet Sergej Lavrov lovade den sistnämnde att Ryssland ska vara behjälpliga i att ta fram försvunna dokument angående den svenske diplomaten Raoul Wallenberg som påstås ha dött i sovjetiskt fängelse.

Enligt officiella rapporter dog Wallenberg i Lubjankafängelset redan 1947 men många omständigheter kring hans påstådda död är fortfarande oklara och någon kropp har aldrig påträffats. Svenska forskare menar dessutom att den dokumentation som sovjetiska och sedan ryska myndigheter delat med sig av till Sverige har varit ofullständig och att viktiga bitar saknats, om så är fallet så lovar utrikesminister Lavrov att detta ska rättas till, rapporterar TT.

Linde avhandlade en rad frågor med den ryske ministern och även om relationerna mellan länderna inte är de bästa så beskrivs samtalen som konstruktiva. Diskussioner fördes även om Iran, kärnenergiavtal och Rysslands annektering av Krim.

– Sedan diskuterade vi regionala samarbetsfrågor i Arktis och Barentsregionen. Arktis har blivit föremål för ett ökat säkerhetspolitiskt intresse men från Sveriges sida är det viktigt att spänningsnivån är låg. Vårt huvudfokus ligger på klimatfrågan och folkligt utbyte, säger Linde till TT.

Linde passade också på att göra reklam för den svenska feministiska utrikespolitiken och säger att även om hon inte fick något större gehör så blev hon i alla fall inte utskrattad av den ryske utrikesministern.


Stöd kriget mot bankerna – bidra till stämningen mot Länsförsäkringar


142 370 kronor av 150 000 kronor insamlade! Läs mer här eller swisha direkt till: 123 611 30 21.


Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.