Ryssland: ”USA:s vapenleveranser ökar risken för konfrontation”

Det nya kalla kriget

publicerad 1 juni 2022
- av Isac Boman
Retoriken mellan Ryssland och USA hårdnar.

Biden-administrationens beslut att skicka avancerade raketsystem och annan militär utrustning till Ukraina ökar riskerna för en direkt konfrontation med Ryssland. Det varnar det ryska försvarsministeriet för i ett uttalande.

I natt deklarerade USA:s president Joe Biden att man kommer att skicka ytterligare vapen till Ukraina – den här gången bland annat raketartillerisystemet HIMARS som har en räckvidd på cirka 80 kilometer.

Rysslands vice utrikesminister Sergej Ryabkov konstaterar att USA:s beslut att skeppa allt tyngre vapen till Ukraina också innebär en ökad risk för en direkt militär konfrontation mellan USA och Ryssland.

– Alla vapenleveranser, som fortsätter att eskalera, ökar risken för en sådan utveckling, säger diplomaten.

Han tillägger att USA inte gjort någonting för att förhindra att situationen i Ukraina eskalerar – snarare har man aktivt försökt förhindra bindande avtal som omöjliggör ett ukrainskt Nato-medlemskap.

– (USA) fortsätter på den inslagna vägen av vad vi kännetecknat många gånger som en intention att föra krig till den sista ukrainaren, vilket återspeglar målsättningen att tillfoga Ryssland – som de själva uttrycker det – ett strategiskt nederlag. Det saknar motstycke. Detta är farligt, dundrar Ryabkov vidare.

USA har hela tiden förnekat att man är en aktiv part i det pågående kriget och hävdar att vapensystemen inte kan användas för att utföra attacker mot ryskt territorium.

Nyligen meddelade även Sveriges socialdemokratiska regering att man kommer att genomföra ytterligare leveranser av vapen till Ukraina – trots att även oberoende experter varnat för att detta bidrar till att eskalera situationen och försämra säkerhetsläget.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.