Ryssland: “Ukraina kommer aldrig ansluta sig till Nato”

Kriget i Ukraina

publicerad 20 juni 2024
- av Jan Sundstedt
Nato Stoltenberg Zelenskyj
Volodymyr Zelenskyj och Jens Stoltenberg.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


4360 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Ukraina kommer aldrig att bli medlemmar i Nato, enligt Rysslands vice utrikesminister Sergey Ryabkov. Han menar att alliansens villkor för medlemskap är orealistiska och varnar den USA-styrda militärorganisationen att upprepa sina tidigare misstag.

Rysslands vice utrikesminister Sergey Ryabkov har gjort ett uttalande om att Ukraina aldrig kommer att bli medlem av den USA-styrda militäralliansen. Hans kommentar kommer mot bakgrund av Jens Stoltenbergs uttalande i förra veckan om att Ukraina först måste segra över Ryssland på slagfältet innan ett medlemskap kan diskuteras.

Det finns ingen medlemsfråga att diskutera om inte Kiev besegrar Moskva på slagfältet. Vi måste se till att Ukraina segrar, det är ett absolut minimum för att Ukraina ska bli medlem i alliansen, sade Stoltenberg.

Sergey Ryabkov reagerade starkt på uttalandet. – Det betyder att detta aldrig kommer att hända. Jag hoppas att Stoltenberg förstår detta, kommenterade han till nyhetsbyrån TASS.

Han påminde om Nato:s toppmöte i Bukarest 2008. Ett möte där alliansen lovade att Ukraina en dag skulle bli medlem. Enligt Ryabkov var detta ett “stort misstag” som “bidragit till den nuvarande krisen”.

Detta blev den utlösande faktorn för en stor del av hela den kris som vi ser idag. Om Nato-medlemmarna är redo att gå i samma fälla igen och historien inte lär dem någonting, då kommer de att drabbas igen och deras blåmärken kommer att bli värre, sade han och upprepade att det är “uteslutet” att Ukraina går med i Nato.

“Nästa fredsvillkor tuffare”

Rysslands president Vladimir Putin har i nära två decennier varnat för att Nato:s expansion “underminerar rysk nationell säkerhet”.

Härom veckan signalerade han att Moskva kan överväga ett eldupphör och inleda förhandlingar, förutsatt att Kiev drar tillbaka sina trupper från de omstridda regionerna Donetsk och Luhansk samt Kherson och Zaporizjzja. Han klargjorde att en varaktig fred innefattar att Ukraina förbinder sig till neutralitet och överger sina Nato-ambitioner.

Både Kiev och Nato avfärdade Putins erbjudande som ett “oacceptabelt ultimatum”. Rysslands utrikesunderrättelsechef Sergey Naryshkin menade dock att Ukraina skulle göra klokt i att acceptera erbjudandet.

De kommande villkoren för att uppnå eldupphör och underteckna någon form av fredsavtal kommer att vara tuffare när det gäller Ukraina, varnade han.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!