Jens Stoltenberg: “Ukrainas framtid är i Nato”

Det nya kalla kriget

publicerad 12 juli 2023
- av Jan Sundstedt
Nato Vilnius
Natomötet i Vilnius har samlat omkring 40 stats- och regeringschefer, här i ett "familjefoto".

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


14 150 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Ukraina ska bjudas in till Nato så snart Ukraina segrat i kriget. Det deklarerade den mångårige Natochefen Jens Stoltenberg under gårdagens presskonferens i samband med det pågående toppmötet i Vilnius, Litauen.

Ukrainas framtid är i Nato, menade Stoltenberg.

Nato har bekräftat sitt mål att bevilja Ukraina medlemskap inom snarast möjliga framtid. Kiev har krävt att få en tidsplan för Natomedlemskapet, men någon sådan presenterades dock inte.

Vi bekräftar det åtagande vi gjorde vid toppmötet i Bukarest 2008 att Ukraina kommer att bli medlem i Nato, och idag erkänner vi att Ukrainas väg mot full euroatlantisk integration har gått bortom behovet av handlingsplanen för medlemskap.

I samband med det gemensamma uttalandet förtydligades att Ukraina emellertid endast kommer att inbjudas till medlemskap när situationen möjliggör detta, men att landet kommer att tillåtas kringgå den så kallade ‘Membership Action Plan‘ som normalt krävs för kandidatmedlemmar.

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg utvecklade frågan ytterligare och konstaterade att Nato först måste se till att Ukraina uppnår en seger i kriget med Ryssland. Om man inte lyckas med detta kommer ett Nato-medlemskap inte att komma på fråga, varnade han.

Zelenskyj: “Vi är de facto redan med”

Gårdagens utfästelse föll inte i god jord hos ukrainska tjänstemän. Kiev har upprepade gånger uppmanat USA och militäralliansen att acceptera landet direkt eller åtminstone ta fram en officiell inbjudan redan nu.

Även Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj gjorde ett tydligt sista försök på sociala medier att påverka alliansens gemensamma uttalande timmar innan det offentliggjordes.

När vi ansökte om att gå med i Nato var vi franka, vi är de facto redan med i Alliansen. Våra vapen är Alliansens vapen, säger han.

Alliansen kommer att stödja Ukraina i att genomföra dessa reformer på vägen mot ett framtida medlemskap. Vi kommer att kunna bjuda in Ukraina att ansluta sig till alliansen när de allierade är överens och villkoren är uppfyllda, avslutades uttalandet från Nato.

Grannlandet Rysslands linje har i många år varit att Ukraina ska hållas utanför Nato mot bakgrund av Ukrainas geografiska läge och att man uppfattat Nato som negativt inställt till Ryssland. Just risken för ukrainskt medlemskap i den USA-ledda alliansen har man från rysk sida hänvisat till som en central faktor för den militära interventionen i landet.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!