Ryssland: Ukraina bombarderar kärnkraftverk

Kriget i Ukraina

publicerad 18 augusti 2022
- av Markus Andersson
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj och kärnkraftverket Zaporizjzja.

Den ukrainska militären anklagas för att ha avfyrat ett flertal missiler direkt mot kärnkraftverket Zaporizjzjas kylsystem och kärnavfallslagringsplats – något som riskerar att leda till omfattande radioaktiva utsläpp.

Den lokale regeringsrepresentanten Vladimir Rogov säger till ryska medier att en direktträff kan komma att resultera i radioaktiva utsläpp av samma magnitud som en ”smutsig bomb”. Han berättar vidare att en av de ukrainska målsökande missilerna slog ner cirka 10 meter från tunnorna med förbrukat nukleärt bränsle och att andra träffade 50 till 200 meter bort.

Eftersom avfallet lagras på marknivå skulle en direktträff innebära att dussintals till hundratals kilo kärnavfall läckte ut och kontaminerade området, enligt Rogov och har potential att orsaka samma skada som ett radiologiskt vapen.

Själva reaktorn kan bara förstöras med taktiska kärnvapen – men kylningssystemen och lagringen av kärnavfall är betydligt mer sårbara och om dessa skadas kan det snabbt leda till en omfattande katastrof, förklarar han vidare.

Enligt ryska myndigheter har ukrainsk militär redan avfyrat flera dussin tunga projektiler mot kärnkraftverkets kylningssystem. Om de lyckas förstöra systemet kan det leda till en härdsmälta betydligt värre än den vid katastrofen i Tjernobyl 1986, poängterar Rogov.

Rysk militär etablerade tidigt under kriget kontroll över Zaporizjzjas kärnkraftverk – det största i Europa. Sedan dess har både den ryska och ukrainska sidan anklagat varandra för att ha beskjutit området och varnat för att strider i området kan leda till en kärnkraftskatastrof som påverkar hela regionen.

Ryska myndigheter har tidigare anklagat Ukraina för att ha angripit kärnkraftverket med artilleri och drönare och kallat agerandet för ”kärnkraftsterrorism”. Den ukrainska sidan hävdar att det är Ryssland som ligger bakom attackerna för att misskreditera regimen i Kiev.

Ryssland har också bett FN och Internationella atomenergiorganet (IAEA) att inspektera kärnkraftverket men har blivit nekade denna begäran med motiveringen att verket enbart kan nås via Kiev och att Ukraina inte kan garantera inspektörernas säkerhet.

Vladimir Rogov menar att FN av politiska skäl aktivt försöker förhindra ett besök från IAEA, och att om dessa faktiskt dök upp skulle de vara tvungna att dra slutsatsen att det är Ukraina och inte Ryssland som bombarderar kärnkraftverket.

– Det är uppenbart. Allt har dokumenterats och det är inte bara det. Det också välkänt vem som tillhandahålls amerikanska målsökande missiler och det är naturligtvis inte Ryssland utan Zelenskyjs regim, hävdar han

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!