Ryssland: Kärnvapenkrig ett reellt hot

Det nya kalla kriget

publicerad 26 april 2022
- av Isac Boman
"Faran är verklig", enligt Lavrov.

Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov anser att Nato i praktiken redan är i krig med Ryssland och att situationen har eskalerat till den grad att det nu finns en verklig risk för ett fullskaligt kärnvapenkrig.

Lavrov menar att Västvärldens omfattande leveranser av vapen och annan militär utrustning till Ukraina inte går att tolka på något annat sätt än att Nato och Ryssland befinner sig i krig med varandra och att Nato-vapnen är att betrakta som legitima mål för Ryssland att angripa.

– Nato befinner sig i praktiken i krig med Ryssland genom en proxystat och beväpnar den proxystaten. Krig betyder krig.


Annonser:


Utrikesministern menar vidare att situationen har eskalerat så till den grad att det nu finns en reell risk för ett kommande kärnvapenkrig – även om ett sådant är att betrakta som fullständigt oacceptabelt.

– Risken för ett kärnvapenkrig är mycket betydande. Jag vill inte artificiellt blåsa upp riskerna, det finns många som skulle önska att jag gjorde det. Faran är verklig, den kan inte underskattas.

Lavrov menar att relationen mellan Ryssland och USA nu är lika ansträngd som under Kuba-krisen 1962, men att det nu till skillnad från då inte finns några raka kommunikationskanaler mellan ländernas ledarskap vilket gör den nuvarande situationen farligare.

Den ryske utrikesministern anser också att prat om internationell rätt och lagar idag är floskler som USA och dess allierade bara använder när det passar dem och att regler, lagar och avtal annars inte betyder någonting.

– De insisterar inte längre på att följa internationell rätt utan endast på att respektera den ”regelbaserade världsordningen”, där reglerna aldrig någonsin förklaras på något sätt.

Lavrov konstaterar även att samtidigt som ledare i Väst talar om hur man måste göra allt för att förhindra ett tredje världskrig så eldar man på konflikten i Ukraina genom att skicka vapen i en förhoppning att förlänga kriget och ”blöda ut” Ryssland.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.