Ryssland kallar till sig Sveriges ambassadör – anser inte att svensk polis sköter sitt arbete

publicerad 14 januari 2018
Den ryska ambassaden i Stockholm

Rysslands utrikesministerium har kallas den svenska ambassadören till samtal efter upprepade säkerhetsincidenter vid landets beskickningarna i Stockholm.

Efter ett antal säkerhetsincidenter vid den ryska ambassaden och det ryska handelshuset i Stockholm ryter Ryssland till. Man anser att svenska myndigheter inte gjort tillräckligt för att garantera säkerheten vid Rysslands beskickningar.

Det hela började den sjätte januari då en personbil rammade in i en stoppbom utanför det ryska handelshuset, vartefter färden fortsatt in i garageporten. Den sjätte januari körde en lastbil in i byggnadens huvudgrindar och den tionde januari tog sig en person in på ryska ambassadens område där han greps, skriver TT.
Att ett värdland inte klarar av att säkra utländska beskickningar tas på största allvarligt av de flesta länder vilket nu resulterat i att den svenska ambassadören i Moskva kallats till samtal vid det ryska utrikesministeriet. Något som bekräftas av Lina Eidmark vid utrikesdepartement.

Vi kan bekräfta att ambassaden i Moskva i går kallades upp av ryska utrikesministeriet med anledning av händelserna som är kopplade till Rysslands ambassad i Stockholm, säger Eidmark till TT.

Vad som gör det hela aningen märkligt i ryska ögon är det är en och samma man som gripits för samtliga tre incidenter, och att mannen vid varje tillfälle har släppts på fri fot. Ryssland kräver därför att Sverige nu vidtar åtgärder för att ryska anställda och diplomater ska vara skyddade i enlighet med Wienkonventionen.


 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 123 611 3021, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!