Ryskt stridsplan nedskjutet i Syrien – av Turkiet

Ett ryskt stridsflygplan ska enligt uppgifter ha skjutits ner av Turkiet under tisdagsförmiddagen i norra Syrien, nära den turkiska gränsen, rapporterar internationella medier.

publicerad 24 november 2015
Planet var av typen Suchoj Su-24

Det ryska stridsplanet, som var av typen Suchoj Su-24, sköts ner av ett turkiskt F-16-plan. Planet flög på 6 000 meters höjd och kraschlandade fyra kilometer från den turkiska gränsen i norra Syrien, uppgav Rysslands president Vladimir Putin.

Det är första gången sedan 1953 som ett Natoland skjutit ner en sovjetisk/ryskt flygplan.

Turkiet påstår att planet varnats tio gånger på fem minuter när det kränkte turkiskt luftrum. Dessa uppgifter tillbakavisas av Ryssland.

Vladimir Putin sade under tisdagen att Turkiet ”knivhuggit” Ryssland i ryggen. Han påpekade också att händelsen kommer få ”allvarliga konsekvenser” för det turkisk-ryska relationerna.

De två ryska stridspiloternas öde är ännu oklart. Uppgifter gör gällande att en av piloterna har dött och den andra ska ha tillfångatagits av turkmeniska styrkor, enligt The Telegraph.

Samtidigt kallade Nato till ett extramöte som ska hållas under tisdagen i Bryssel.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.