Ryskt plan nedskjutet av Syrien efter israeliskt angrepp

publicerad 17 september 2018

Ett ryskt spaningsflygplan sköts ned av Syrien över Medelhavet, samtidigt som israeliskt stridsflyg utförde ett missilangrepp mot Syrien.

Det ryska försvarsministeriet uppger att minst fyra israeliska stridsflyg av typen F-16 bombade mål i syriska Latakia under måndagskvällen. Samtidigt som de israeliska attackerna pågick ska ett ryskt spaningsflygplan, som var av typen Iljusjin Il-20, ha skjutits ned av misstag av syriskt luftvärn.

I ett uttalande beskyller det ryska försvarsministeriet Israel för händelsen och hävdar att man ”reserverar sig rätten att svara proportionerligt”.

De israeliska piloterna använde det ryska planet som skydd och utnyttjade den mot de syriska flygförsvaret. Följaktligen sköts Il-20, som har ett radartvärsnitt som är mycket större än F-16, ner av en S-200-missil”, uppger försvarsministeriet i ett skriftligt uttalande.

Ett franskt stridsfartyg befann sig strax utanför den syriska kusten vid tiden för händelsen enligt Ryssland och misstänks ha deltagit i de israeliska angreppen mot Syrien.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.