Ryska UD: Väst bör tvinga Kiev att utreda Odessa-tragedin

EU och USA bör tvinga Kiev att utreda vad som hände i Odessa den 2 maj 2014, säger den ryske ombudsmannen för mänskliga rättigheter Konstantin Dolgov.

publicerad 2 maj 2015
Minnesstund utanför fackföreningshuset i Odessa, Ukraina.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


14 150 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


På årsdagen av Odessa-tragedin uppmärksammar ryska UD:s representant att brottet förblir ostraffat, precis som en hel del brott som ukrainska “bestraffare” begått i Donbass.

I stället för att utreda tragedin i Odessa fortsätter Kiev att lita på nationalister. EU och USA bör enligt Konstantin Dolgov sluta skydda den ukrainska ledningen, inklusive radikalisterna, och uppmana den att rättvist utreda brottet.

Den 2 maj 2014 satte Högra sektorn eld på Fackföreningshuset i Odessa, där det fanns tiotals människor som krävde en federalisering av Ukraina. 48 personer omkom i branden, fler än 200 skadades.

I många städer hedrar man i dag minnet av människorna som för ett år sedan miste sina liv i Odessa. I Moskva deltog cirka 1 000 personer i en manifestation framför den ukrainska ambassaden. I Donetsk sattes en larmsiren på vid middagen till minne av tragedins offer. I Kiev kom cirka 2 000 människor till massmötet Kiev kommer ihåg Odessa.

Tiotals irländska antifascister samlades till en demonstration i centrala Dublin och uppmanade EU att ägna mer uppmärksamhet åt utredningen av Odessa-tragedin. Antifascistiska minnesmanifestationer hölls i det schweiziska Zürick, det australiensiska Sydney, det svenska Malmö. I norra Italien invigdes i dag ett monument över Odessabrandens offer.

 

se.sputniknews.com

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!