Ryska UD: Väst bör tvinga Kiev att utreda Odessa-tragedin

EU och USA bör tvinga Kiev att utreda vad som hände i Odessa den 2 maj 2014, säger den ryske ombudsmannen för mänskliga rättigheter Konstantin Dolgov.

publicerad 2 maj 2015
Minnesstund utanför fackföreningshuset i Odessa, Ukraina.

På årsdagen av Odessa-tragedin uppmärksammar ryska UD:s representant att brottet förblir ostraffat, precis som en hel del brott som ukrainska ”bestraffare” begått i Donbass.

I stället för att utreda tragedin i Odessa fortsätter Kiev att lita på nationalister. EU och USA bör enligt Konstantin Dolgov sluta skydda den ukrainska ledningen, inklusive radikalisterna, och uppmana den att rättvist utreda brottet.

Den 2 maj 2014 satte Högra sektorn eld på Fackföreningshuset i Odessa, där det fanns tiotals människor som krävde en federalisering av Ukraina. 48 personer omkom i branden, fler än 200 skadades.

I många städer hedrar man i dag minnet av människorna som för ett år sedan miste sina liv i Odessa. I Moskva deltog cirka 1 000 personer i en manifestation framför den ukrainska ambassaden. I Donetsk sattes en larmsiren på vid middagen till minne av tragedins offer. I Kiev kom cirka 2 000 människor till massmötet Kiev kommer ihåg Odessa.

Tiotals irländska antifascister samlades till en demonstration i centrala Dublin och uppmanade EU att ägna mer uppmärksamhet åt utredningen av Odessa-tragedin. Antifascistiska minnesmanifestationer hölls i det schweiziska Zürick, det australiensiska Sydney, det svenska Malmö. I norra Italien invigdes i dag ett monument över Odessabrandens offer.

 

se.sputniknews.com
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.