Rysk oppositionspolitiker döms till fängelse

publicerad 3 februari 2021
- av Isac Boman
Aleksej Navalnyj.

Den ryske oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj har sedan tidigare en villkorlig dom för förskingring från 2014 – något som en domstol i Moskva nu menar att han brutit mot den eftersom han inte anmält sig hos sin övervakare och därför omvandlar domen till 2 år och 8 månaders fängelse.

Navalnyj menar själv att den ursprungliga förskingringsdomen är politiskt motiverad, liksom även den aktuella omvandlingen av den villkorliga domen till fängelsestraffet. Eftersom han tidigare suttit har i husarrest får han domen kortad från den ursprungliga på 3,5 år till till 2 år och 8 månader, rapporterar bland andra Moscow Times.

Rättegången mot den ryske politikern har väckt stor uppmärksamhet i utländsk media, däribland skattefinansierade SVT som uppmärksammat att polisen gripit demonstranter för Navalnyj i Sankt Petersburg och Moskva. Navalnyj har en ansenlig skara anhängare särskilt bland yngre generationer i Ryssland och utanför domstolen rapporteras protester ha ägt rum i samband med rättegången.


Annonser:


Enligt domstolen skulle Navalnyj med kort varsel ha infunnit sig vid den federala fängelsetjänsten i Ryssland den 30 december, men menade själv att han inte var i skick att göra detta efter en förgiftning i Sibirien i augusti – något han menar var ett mordförsök på honom som beordrades av presidenten Vladimir Putin. Navalnyj avfärdar själv domstolens påstående att man inte vetat var han varit med det faktum att Putin deklarerat att man arrangerat för hans vård i Tyskland.

– Ni säger att ni inte vet var jag har varit sedan augusti. Men Putin sa ju på tv att jag tack vare honom hade sänts till Tyskland för vård, säger Navalnyj.

Navalnyj rasar mot domen och anklagar därtill Rysslands president Vladimir Putin för att vara en mördare.

Putin är bara en liten byråkrat som av en slump blev president. Detta är hans enda sätt att överleva: att mörda folk, menar han.

USA:s president Joe Biden har genom sin pressekreterare Jen Psaki krävt att domen dras tillbaka och att Navalnyj frisläpps. Därtill har man fördömt ryska myndigheter för att ”förtrycka ryssars rätt att fredfullt protestera och samlas och deras yttrandefrihet” och att det sätt man slagit mot protesterna är ”bekymrande indikationer på åtstramningar av det ryska civilsamhället”.

Bland många andra västerländska profiler som uttalar sig om fallet återfinns också klimataktivisten Greta Thunberg som skriver på Twitter att det är ”skamligt” att man bygger en pipeline till Europa från Ryssland för att köpa fossila bränslen från ”de som är ansvariga för detta”.

Navalnyj menar att syftet med domen är att försöka stoppa opposition till det ryska politiska styret.

Huvudsaken i dag är inte om jag hamnar i fängelse eller ej. Det är att skrämma en enorm massa människor. Fängsla en person för att skrämma 20 miljoner, fortsatte Navalnyj.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.