MORGONDAGENS DAGSTIDNING – tisdag 27 februari 2024

tisdag 27 februari 2024

Rysk cybersäkerhetschef misstänks för förräderi

publicerad 5 oktober 2021
- av Sofie Persson
Ilja Satjkov, VD för Group-IB.

Chefen för ett av Rysslands främsta cybersäkerhetsföretag är gripen, misstänkt för förräderi.

Ilja Satjkov har begärts häktad av en domstol i Moskva och ska enligt en anonym källa ha samarbetat med utländska underrättelseorganisationer, skriver BBC.

Han är chef för det ryska företaget Group-IB som sysslar med att upptäcka och förhindra cyberattacker. Företaget har kunder i hela världen, däribland även Interpol.

Företaget har berättat att deras kontor i Moskva genomsöktes under tisdagen men att man inte fick reda på anledningen till detta. Även kontoret i St. Petersburg har genomsökts av myndigheter. Cyberföretaget har emellertid klargjort att de inte tror Satjkov varit iblandad i något olagligt, och att företaget ”arbetar med att klargöra situationen”.

Group-IB:s team är övertygade om oskulden hos företagets VD och hans affärsintegritet,” skrev man i ett uttalande.

Satjkov var med och grundande företaget när han endast var 17 år gammal. 2016 medverkade han i Forbes ”30 under 30”, där tidningen årligen listar framgångsrika personer under 30 år. 2019 fick cybersäkerhetschefen även ett pris av president Vladimir Putin för sitt arbete med att identifiera och förebygga hot mot datorsystem.

Förräderi ger som regel uppemot 20 års fängelse i Ryssland.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!Mer från förstasidan

Share via
Missa inte en nyhet igen!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev idag!

Ta del av ocensurerade nyheter – fria från industriintressen och politisk korrekthet från Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning – varje vecka.

Send this to a friend