Utrikes

Rwandisk migrant bakom katedralbrand i Frankrike

Brandmän i släckningsarbetet av Saint-Pierre-et-Saint-Paul i Nantes förra veckan.

En kyrkovolontär med ursprung i Rwanda har medgett att han startade branden som förstörde katedralen i den franska staden Nantes förra veckan.

Den rwandiska migranten, som arbetade som volontär vid katedralen, återarresterades på lördagskvällen. Troligtvis startade han branden på tre olika platser samtidigt. Det krävdes ungefär hundra brandmän för att få elden under kontroll. Branden förstörde katedralens 1700-talsorgel och historiska målade glasfönster. Straffet kan bli uppemot tio års fängelse och dryga böter.
Rwandiern, vars namn ännu är okänt, arresterades och förhördes efter branden men släpptes sedan utan anklagelse efter att han nekat till brott – men har nu sedermera erkänt. Han hade varit ansvarig för att låsa Saint-Pierre-et-Saint-Paul-katedralen dagen före branden.

Inget motiv har framkommit ännu, men enligt den franska borgerliga tidningen Le Figaro ska rwandiern ha uttryckt ilska över att hans visum varit på väg att förfalla.

Katedralen stod klar 1891. Byggnationen inleddes redan år 1434 och tog 457 år att slutföra.

 


Per Nordin
per.nordin@nyadagbladet.se

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 123 611 3021, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!