Rwandisk folkmördare gripen i Frankrike

publicerad 18 maj 2020
Bilder på offer i folkmordet till vänster. Kabuga till höger.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


4360 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Efter 25 år på fri fot har Félicien Kabuga, en av de mest eftersökta misstänkta för folkmordet i Rwanda, arresterats i Frankrike. Det meddelar det franska justitieministeriet.

Kabuga arresterades i en gryningsräd i Asnières-sur-Seine, en förort i norra Paris, där han bodde under falsk identitet.

Han påstås ha varit en av de främsta finansiärerna av de Hutu-rebellerna, som slaktade omkring 800 000 människor 1994. De flesta som dödades i folkmordet var etniska tutsier, men även politiska motståndare av olika slag dödades. Internationella kriminaltribunalen i Rwanda har anklagat 84-åringen för folkmord och brott mot mänskligheten.

Förutom att finansiera rebellerna så grundade Kabuga även Radio Télévision Libre des Mille Collines (RTLM), ett ökänt rwandiskt mediaföretag som uppmuntrade människor att söka upp och döda alla som tillhörde den tutsiska etniska gruppen.

Att han greps i Frankrike var något av en överraskning. Under många år trodde man att Félicien var bosatt i Kenya, där många politiker anklagades för att förhindra arbetet med att få honom arresterad.

Folkmordet i Rwanda har även en koppling till Sverige. 2013 dömdes den svenske medborgaren Stanislas Mbanenande, i Sveriges Radio då kallad ”Gävlebon”, för samma folkmord. Domen blev livstids fängelse, första gången som en folkmordsdom föll i Sverige och Mbanenande dömdes för sin roll som lokal ledare under folkmordet. Mbanenande bodde med sin familj i Gävle och beskrevs i media som ”etablerad”.

USA hade erbjudit en belöning på 5 miljoner dollar för information som leder fram till Kabugas gripande. Om någon kommer att få inkassera dessa pengar är oklart.

 

Källa: BBC, Al-Jazeera

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!