Rungande ja till rysk anslutning för Krim

Den omtalade folkomröstningen om Krimhalvöns framtid är avslutad och parlamentet har officiellt ansökt om att ansluta sig till Ryssland. Drygt 95 procent röstade för att Krim skulle ansluta sig till Ryssland och lämna Ukraina.

publicerad 16 mars 2014

Europas karta kan behövas ritas om inom kort. Krim har officiellt ansökt om att ansluta sig till Ryssland. Krim kommer att byta till Moskvatid den 30 mars, enligt uppgifter till Interfax.

Folk började nästan omgående att fira viftandes med ryska flaggor i Krims huvudstad Simferopol efter det att de officiella valresultaten tillkännagivits. Valdeltagandet uppgick till över 80 procent.

Omröstningen har kantats av den pågående konflikten mellan Ukraina och Ryssland. Sedan Viktor Janukovytj nyligen lämnade ifrån sig posten som ukrainsk president efter våldsamma protester har relationen mellan de forna Sovjetrepublikerna blivit allt mer frostig.

I samband med att Ukrainas nytillträdde premiärminister Arsenij Jatsenjuk gästade Vita huset i onsdags fördömde president Barack Obama omröstningen i Krim. USA har dessutom varnat Ryssland med ekonomiska sanktioner om Krim ansluter sig till Ryssland.

En av dem som gått längst i kritiken mot Ryssland är Sveriges utrikesminister Carl Bildt (M), som härom veckan hade det här att säga om Rysslands agerande gentemot Krim och Ukraina.

– Det som nu sker, det strider fundamentalt mot internationell rätt, det är ett övergrepp mot folkrätten. Det är inte förenligt med några av de principer vi har för europeisk säkerhet. Det är utomordentligt allvarligt, sade Bildt.

Tidigare skrev Carl Bildt på Twitter att Ukrainas nytillträdda premiärminister Arsenij Jatsenjuk ställs inför en tuff utmaning för att ta över landet efter Viktor Janukovytjs ”regim”. Därför anser Bildt att det är viktigt att utländska aktörer, som IMF, ger sig in i leken.

Veckorna före Krims folkomröstning har kantats av våldsamheter mellan meningsmotståndare. De protester som började i december i Kiev har lett till att landets maktapparat skakats om ordentligt.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!