RT: ”Läkemedelsjättarna experimenterade på människor i Mariupol”

publicerad 13 februari 2024
- av Markus Andersson
Rester av medicinsk utrustning som filmats av RT:s team.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


8570 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Den statsägda ryska nyhetskanalen RT har besökt en nerlagd psykiatrisk avdelning i den numera ryskkontrollerade staden. RT menar sig ha funnit bevis för att det tidigare bedrivits hemlig forskning där och genomförts experiment på civilbefolkningen för de stora läkemedelsbolagens räkning.

– Vi har hittat dokument som tyder på att tusentals människor varit inblandade i experimenten, och att försöken har utförts för stora läkemedelsföretag, däribland Pfizer, AstraZeneca, Sanofi, GlaxoSmithKline, och andra, berättar journalisten Steve Sweeney.

Från ryskt håll har staden Mariupol under en tid pekats som ett centrum för storskalig medicinsk forskning på den lokala civilbefolkningen under det ukrainska styret.

Redan i december ska byggarbetare ha upptäckt dokument, mediciner och medicinsk utrustning som påstås vara kopplade till hemlig forskning som pågått på olika anläggningar i staden och som ska ha genomförts i samarbete med flera stora västerländska läkemedelsföretag.

Denna bild bekräftas också av RT:s reporter när man besöker en nerlagd psykiatrianläggning i staden. Journalisten Steve Sweeney presenterar dokument som uppges visa hur tusentals människor varit inblandade i experimenten och hur de utförts för storbolag som Pfizer, Astra Zeneca, Sanofi och GlaxoSmithKline.

– Blod och andra prover samlades in och skickades sedan till laboratorier och kliniker i Europa och USA för testning. Resultaten av dessa är okända.

Försökspersoner avled

Enligt RT utfördes experimenten enligt dokumentationen inte bara på vuxna, utan även på barn och spädbarn, och en läkare man talar med menar att de inte bara är etiskt tveksamma utan också sannolikt direkt olagliga.

Man har också pratat med en lokal man vars mor skall ha deltagit i experimenten, han menar att hela proceduren var mycket märklig, och att testdeltagarna själva inte visste vilka mediciner de fick.

– Min mamma blev sjuk, de gav henne läkemedel. Jag frågade henne vilken medicin hon tog, men hon gav mig inget tydligt svar. Hon sa att läkemedlen helt enkelt gavs från en vit låda. Hennes tillstånd förvärrades under loppet av en månad och sedan dog hon.

Ukrainska myndigheter har konsekvent förkastat alla anklagelser om att man tillåtit medicinska experiment på den egna civilbefolkningen, istället har denna typ av uppgifter avfärdats som rysk propaganda. Så tidigt som 2013 uppdagades dock att läkemedelstester genomfördes på ukrainska gatubarn, utan barnens informerade samtycke och utan att klinikerna hade de tillstånd och behörigheter som krävs för att genomföra denna typ av tester.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!