Robert Ficos tillstånd “inte längre livshotande”

publicerad 20 maj 2024
- av Jan Sundstedt
Robert Fico
Det är fortfarande inte klarlagt varför Robert Fico sköts eller om gärningsmannen agerade på eget initiativ.

Slovakiens premiärminister Robert Ficos tillstånd är, i efterdyningarna av mordförsöket på honom i förra veckan, inte längre livshotande. Landets vice premiärminister, Tomas Taraba, lät under gårdagen meddela brittiska BBC att premiärministern kommer att överleva attentatet.

Robert Fico blev på onsdagen förra veckan skjuten med flera skott när han närmade sig en folkmassa i staden Handlova i centrala Slovakien. Premiärministern fördes snabbt till sjukhus och läkare har sedan dess kämpat för hans liv.

Gärningsmannen, som greps på plats, är den 71-årige vänsteraktivisten Juraj Cintula. Han sägs enligt källor varit starkt oense med Ficos beslut att stoppa vapenleveranser till Ukraina. Cintula har erkänt dådet men ännu inte uppgett något konkret motiv, något den slovakiska polisen och säkerhetstjänsten hoppas kunna finna inom kort.

Robert Fico
Livvakternas snabba agerande kan ha bidragit till att den slovakiske premiärministern ser ut att överleva mordförsöket. Montage. Foto: faksimil/Telegram, EU-kommissionen/CC BY 4.0

“Ej livshotande tillstånd”

Vice premiärminister Tomas Taraba kommenterade Robert Ficos tillstånd.

Premiärministern är inte i en livshotande situation just nu. Lyckligtvis, såvitt jag vet, gick operationen bra – och jag antar att han till slut kommer att överleva.

Taraba bekräftar att Fico blev “allvarligt skadad” i attacken.

En kula gick genom magen och den andra träffade en led – han transporterades omedelbart till sjukhuset och opererades sedan, sade han.

Milan Urbani, vice chef för sjukhuset där Robert Fico vårdas, sade på söndagen att läkarrådet hade bedömt att “patienten för närvarande inte längre är i ett livshotande tillstånd”.

Politiskt laddat klimat

Urbani beskrev Ficos tillstånd som “mycket allvarligt” och markerade att den 59-årige premiärministern “behöver mycket tid och lugn för att återhämta sig”. Han betonade dock att läkarna tror att “allt kommer att utvecklas i en positiv riktning”.

Omkring hundra personer lär ha samlats utanför sjukhuset i staden Banska Bystrica för att ge sitt stöd till Fico och tacka läkarna för deras insatser, meddelande den lokala polisen.

Robert Fico, som 2023 återvaldes som Slovakiens premiärminister, är en kontroversiell figur både i Slovakien och inom EU, inte minst på grund av sin ståndpunkt angående konflikten mellan Ryssland och Ukraina, som Fico insisterar på måste lösas genom fredliga medel.

Många slovakiska politiker har kopplat mordförsöket på premiärministern till “hatfull retorik” och till det politiskt laddade klimatet i landet.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!