Rättegång exklusiv för judiska offer – polacker och ryssar exkluderas

Endast de judiska förintelseoffrens perspektiv lyfts nu fram i en rättegång mot en 93-årig man som inleddes idag i Lüneburg, Tyskland. Mord på polacker, ryssar och romer har man exkluderat i åtalet som ska "renodlas" och bli symboliskt för "världssamfundet".

publicerad 21 april 2015

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


4360 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Idag inleddes rättegången mot en 93-årig man som anklagas för att ha varit bokhållare i Auschwitz.

Den åtalade Oskar Gröning berättar att hans uppgift var att ta hand om fångarnas bagage när de kom till koncentrationslägret Auschwitz och ta hand om värdesaker. Mannen som med rullator fick ta sig in i rättssalen bekänner sig själv som “moraliskt medskyldig”. Men åklagarna vill hålla honom ansvarig för ett folkmord på 300.000 judar.

Rättegången mot mannen som enligt åtalet inte krökt ett finger på offren i koncentrationslägret, ska bli symbolisk för mordet på judar. I åtalet har man uteslutit mord på både icke-judiska polacker, ryssar och romer som också dog i lägren. Upprättelsen har exklusivt riktas till ungerska judar.

Judiska grupper lyfter ofta fram att “världen befriades” 1945. Driften av flera tyska koncentrationsläger fortsatte dock i sovjetisk regi och hölls igång i många år efter krigsslutet då istället många tyskar internerades och dog.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!