Rättegång exklusiv för judiska offer – polacker och ryssar exkluderas

Endast de judiska förintelseoffrens perspektiv lyfts nu fram i en rättegång mot en 93-årig man som inleddes idag i Lüneburg, Tyskland. Mord på polacker, ryssar och romer har man exkluderat i åtalet som ska "renodlas" och bli symboliskt för "världssamfundet".

publicerad 21 april 2015

Idag inleddes rättegången mot en 93-årig man som anklagas för att ha varit bokhållare i Auschwitz.

Den åtalade Oskar Gröning berättar att hans uppgift var att ta hand om fångarnas bagage när de kom till koncentrationslägret Auschwitz och ta hand om värdesaker. Mannen som med rullator fick ta sig in i rättssalen bekänner sig själv som ”moraliskt medskyldig”. Men åklagarna vill hålla honom ansvarig för ett folkmord på 300.000 judar.

Rättegången mot mannen som enligt åtalet inte krökt ett finger på offren i koncentrationslägret, ska bli symbolisk för mordet på judar. I åtalet har man uteslutit mord på både icke-judiska polacker, ryssar och romer som också dog i lägren. Upprättelsen har exklusivt riktas till ungerska judar.

Judiska grupper lyfter ofta fram att ”världen befriades” 1945. Driften av flera tyska koncentrationsläger fortsatte dock i sovjetisk regi och hölls igång i många år efter krigsslutet då istället många tyskar internerades och dog.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.