Raslagar förbjuder israelisk guldmedaljör att gifta sig

publicerad 21 augusti 2021
- av Markus Andersson

Den ukrainsk-israeliske gymnasten Artem Dolgopyat tog nyligen Israels andra OS-guld någonsin vid OS i Tokyo. På grund av det faktum att Artem bara är judisk på sin fars sida så får han inte gifta sig i landet, något som föranlett en debatt om de rasbaserade äktenskapslagarna.

Enligt traditionell judisk lag ärvs judiskheten på mödernet och Dolgopyat, som emigrerade till Israel från Ukraina när han var tolv år gammal, har bara judiskt påbrå på sin faders sida av familjen. Artem Dolgopyat har tillsammans med hundratusentals andra israeliska medborgare med icke judiska mödrar inte rätt att gifta sig i Israel eftersom landet inte erbjuder borgerliga vigslar.

Ledande rabbiner som har bestämmanderätt över vigslarna i Israel erkänner i nuläget endast ortodoxa judiska vigslar mellan personer som räknas som judar. I praktiken innebär det att israeler som inte räknas som judar av de ledande rabbinerna ofta reser utomlands och gifter sig borgerligt, varpå äktenskapet sedan dock som regel godkänns av den israeliska staten.

Även om fenomenet med israeliska medborgare som inte får gifta sig i det egna landet inte är någonting nytt så har en ny debatt blossat upp om reglerna kring giftermål just på grund av Dolgopyats insatser i OS-spelen. Enligt The Jewish News of California stöder en majoritet av israelerna införandet av borgerliga vigslar i landet. Någon sådan förändring i lagstiftningen ser dock inte ut att vara aktuell åtminstone inte inom den närmaste framtiden.

Israels nationalliberale turismminister Yoel Razyozov, som själv emigrerade från Sovjetunionen till Israel och också representerat landet i landslagssammanhang, menar att det är hög tid att alla landets medborgare får gifta sig utan att behöva resa utomlands.

Det finns ingen logik i att rabbinatet i det land som Artem Dolgopyat respektfullt representerade idag inte tillåter honom grundläggande medborgerliga rättigheter som giftermål i Israel, twittrar Razyozov.

Han uttrycker att den process hos rabbinatet som alla israeliska medborgare måste genomgå för att gifta sig är ”tröttsam och förnedrande” och tillägger sin synpunkt att det är skamligt att en atlet som vunnit guld för Israel behandlas som en andra klassens medborgare.

Dolgopyat förlovade sig förra året med flickvännen Maria Seikovitch som han bott tillsammans med i tre års tid. Enligt OS-stjärnans mamma har de funderat på att åka utomlands för att gifta sig – men ännu inte bestämt sig, delvis på grund av gymnastens fullspäckade schema.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.