Qatar kräver att israeliska kärnanläggningar underställs IAEA

publicerad 6 oktober 2023
- av Isac Boman
Israels premiärminister Benjamin Netanyahu uppskattas råda över cirka 200-400 kärnstridsspetsar.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


14 150 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Vid det internationella atomenergiorganet IAEA:s årliga generalkonferens i Wien riktade Qatar krav på att Israels kärnanläggningar ska underställas IAEA:s säkerhetskontroll. Detta med hänvisning till att Tel Aviv fortsätter ignorera internationella regelverk.

Kravet framfördes av ordföranden för Qatars nationella kommitté för vapenförbud, Abdulaziz Salmeen al-Jabri. Han uppmanade vidare Israel att ansluta sig till fördraget om icke spridning av kärnvapen (NPT) och den qatariske tjänstemannen slog fast att kraven man framförde hade bekräftats av ”internationella legitimitetsresolutioner (som antogs) för ett halvt sekel sedan”.

Tjänstemannen konstaterade att Israels underkastande av alla sina kärnanläggningar till IAEA:s omfattande kontrollsystem och dess anslutning till NPT ”är en förutsättning för att upprätta en kärnvapenfri zon i Mellanöstern”. Han betonade också att bekämpandet av spridningen av kärnvapen i Mellanöstern är själva kärnan i de uppgifter som IAEA tilldelats.

Israel, som länge fört en tvetydig politik vad gäller dess kärnvapen, uppskattas ha 200-400 kärnstridsspetsar i sin arsenal, vilket gör landet till den enda innehavaren av icke konventionella vapen i Västasien. Landets politiska styre har dock hittills vägrat tillåta inspektioner av militära kärnanläggningar eller underteckna avtalet.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!