Putin kan leda Ryssland till 2036

publicerad 11 mars 2020
- av Isac Boman

Vladimir Putin kan teoretiskt förbli Rysslands president till 2036 enligt en uppdaterad konstitution som röstades igenom i duman under gårdagen. Förändringarna väntar nu på behandling i landets konstitutionsdomstol samt i en rådgivande folkomröstning.

Det ryska underhuset röstade under gårdagen för förändringar i den ryska konstitutionen som bland annat begränsar antalet mandatperioder för landets president till två för en och samma person efter att förändringarna tagit laga kraft.

I praktiken betyder förändringarna samtidigt att Vladimir Putin kan ställa upp i ytterligare två presidentval efter att den nuvarande mandatperioden upphör 2024, enligt Deutsche Welle. Teoretiskt innebär förslaget att den nuvarande ryske presidenten potentiellt kan leda landet till 2036.


Annonser:


Ytterligare konstitutionella förändringar i förslaget inkluderar bland annat ett stärkande av traditionella ryska värderingar innefattande en definition av äktenskap som ett förbund mellan en man och en kvinna. Ryssar stadfästs även som Rysslands statsbärande folkgrupp, och ingen medborgare med dubbla medborgarskap kan inneha offentliga ämbeten.

Den uppdaterade konstitutionen bekräftar också formellt Rysslands befintliga de facto-status som officiell efterträdare till Sovjetunionen. En ekonomisk aspekt som innefattas av förslaget är att minimilönen i Ryssland ska fastslås som högre än grundläggande levnadskostnader.

En rådgivande folkomröstning om förändringarna ska hållas i Ryssland den 22 april.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.