Putin: ”Inget behov av att använda kärnvapen”

Det nya kalla kriget

publicerad 31 oktober 2022
- av Isac Boman
Rysslands president Vladimir Putin vid Valdai International Discussion Club under förra veckan.

I ett tal förra veckan adresserade den ryske presidenten Vladimir Putin användning av kärnvapen och menar att Ryssland inte planerar att använda det i kriget. Presidenten betonade vidare att man ytterst ser på konflikten som en följd av västmakternas ambitioner till världsdominans.

Vladimir Putin menar att man inte har någon avsikt att använda sig av kärnvapen och betonar att det heller inte finns något behov av det.

Vi ser inget behov av det. Det finns ingen anledning, vare sig politiskt eller militärt, sade Putin under en sammankomst arrangerad av den ryska tankesmedjan Valdaj Discussion Club i torsdags, enligt AP.

Presidenten har tidigare sagt att man är villig att ta till ”alla medel” för att försvara Ryssland, vilket dock Putin menar var ett svar på västvärldens hot om att använda kärnvapen mot dem. Exempelvis tar han upp Liz Truss som i augusti uttryckte att hon skulle använda sig av kärnvapen mot Ryssland om hon blev Storbritanniens premiärminister.

Vad skulle vi tänka? Vi såg det som en samordnad position, ett försök att utpressa oss, sade Putin.

Presidenten betonar att man anser att kriget orsakats av västvärldens strävan att uppnå världsdominans, där USA dikterar sina allierande på ett ”farligt, blodigt och smutsigt” sätt. Vidare antyder han att Väst kommer att skapa mer kaos och att mänskligheten snart kommer att stå inför ett vägval.

Mänskligheten står nu inför ett val: samla ihop en mängd problem som oundvikligen kommer att krossa oss alla eller försöka hitta lösningar som kanske inte är idealiska men som skulle kunna fungera och göra världen mer stabil och säker.

 

Putin tillägger också att Ryssland inte är västvärldens fiende, men att man kommer att fortsätta motsätta sig ”diktat” från ”västerländska nyliberala eliter”.

Deras mål är att göra Ryssland mer sårbart och göra det till ett instrument för att fullgöra sina geopolitiska uppgifter, de har misslyckats med att uppnå det och de kommer aldrig att lyckas, menar han.

Presidenten berörde också kriget i sin helhet och att han ”hela tiden” tänker på de offer man fått göra i Ukraina, men att man inte ser sig ha något val mot bakgrund av Natos försök att ansluta Ukraina till militäralliansen samt Kievs vägran att hålla fast vid ett fredsavtal för den utdragna konflikten i Donbass.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.