Utrikes

Putin: Hjälp Syriens flyktingar att återvända hem

Rysslands president Vladimir Putin och Syriens president Bashar al-Assad.

Efter kriget i Syrien befinner sig över 6,5 miljoner syriska migranter för närvarande utanför landets gränser. Deras återvandring hem är något som skulle gynna såväl Syrien som de länder som de befinner sig i, konstaterar Rysslands president Vladimir Putin i ett samtal med sin syriska motsvarighet Bashar al-Assad.

"Tyvärr befinner sig över 6,5 miljoner flyktingar för närvarande utanför Syrien. De flesta av dem är anställningsbara medborgare som kan och borde delta i återställningen av sitt land. Bortsett från det tjänar deras återkomst intressen för vistelseländerna, först och främst Syriens grannar ", sade Putin i en videokonferens med Syriens president Bashar Assad i början av november.
Ryssland har i flera år stöttat den syriska regeringens initiativ som syftat till att landets medborgare ska återvända. Enligt Putin har över 850 000 syrier redan återvänt hem från utlandet.

Den ryske presidenten påpekade även att unga migranter ofta påverkas av radikala islamister och kan utgöra ett hot mot vistelselandet. Han nämnde även de stora ekonomiska kostnaderna för länderna som tagit emot dessa migranter.

Under den långvariga konflikten i Syrien har Ryssland spelat en viktig roll när det gäller att tillhandahålla humanitärt bistånd och medicinsk hjälp till folket i det krigshärjade Mellanösternlandet.

Putin meddelade vidare att man planerar att leverera över 65 ton humanitär hjälp till Syrien. Man försöker även fortsatt att bistå med att normalisera situationen i Syrien samt återställa landets suveränitet och territoriella integritet.

 

Isac Boman
isac.boman@nyadagbladet.se

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 123 611 3021, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!