Putin: ”Den västerländska eliten skadar sitt eget folk”

Det nya kalla kriget

publicerad 8 september 2022
- av Isac Boman
Vladimir Putin och EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen.

Rysslands president anklagar en västerländsk elit för att ha skapat den ekonomiska kris som främst skadar deras egen befolkning – och detta i ett desperat försök att behålla den globala dominans de ser är på väg att glida ur deras händer.

Det var under en ekonomisk konferens som Vladimir Putin gick till angrepp mot den elit som han menar är inkapabla att ta till sig objektiva fakta om globala förändringar och som orsakat sin egen befolkning mycket stor skada, rapporterar den ryska kanalen RT.

Enligt Putin vill ledare i USA och deras allierade försöka bevara ”världsordningen som bara gynnar dem och tvingar alla andra att leva under deras regler som de infört och som de själva ofta bryter och konstant förändrar beroende på situationen”.


Annonser:


När eliten möter motstånd i form av länder som inte vill böja sig för deras vilja går USA och deras allierade till angrepp mot dessa och fattar kortsiktiga beslut som inte bara skadar de oliktänkande utan även deras egna nationer, menar presidenten vidare och pekar på att den västerländska eliten blir allt mer avskild från den vanliga medborgaren.

Vladimir Putin pekar på den växande inflationen i EU och hur levnadsstandarden i unionen offras för amerikanska intressen, där makthavarna i Europa också förvägrar europeiska företag tillgång till ryskt råmaterial, energi och marknader som de är beroende av.

– Det kommer inte att komma som en överraskning när europeiska företags marknadsandelar, både regionalt och globalt, tas över av deras amerikanska beskyddare. När dessa tillvaratar sina intressen så begränsar eller drar de sig inte för någonting.

Den ryske presidenten hävdar även att Västs sanktioner mot Ryssland inte har krossat landets ekonomi och att man upplever en relativt låg nivå av inflation som dessutom är på väg att vända. Även arbetslösheten påstås vara rekordlåg, trots sanktionerna.

Istället är det de egna medborgarna och företagen i de länder som infört de omfattande sanktionerna mot Ryssland som har och kommer att fortsätta drabbas hårdast, menar Putin.

– Oavsett hur gärna någon vill isolera Ryssland så är detta inte någonting som är möjligt att genomföra, hävdar han vidare.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.