Puerto Rico röstar för att bli amerikansk delstat

publicerad 12 juni 2017

Puerto Rico, ett självstyrande territorium tillhörande USA, har röstat ja till att inkorporeras i Amerikas förenta stater. Men det är långt ifrån säkert att man kommer bli USA:s 51:a delstat.

Önationen Puerto Rico i Västindien har i över 100 år tillhört USA. Under söndagen höll man en folkomröstning i frågan där 97,2 procent röstade för att bli en amerikansk delstat. Valdeltagandet var dock ovanligt lågt, endast 23 procent av de röstberättigande valde att rösta.

Frågan om Puerto Rico ska bli en delstat till USA har drivits i årtionden. Puerto Rico har i och med söndagens omröstning hållit fem olika folkomröstningar om man ska bli en helt självständig nation, vara kvar som amerikanskt territorium, eller bli en delstat i USA. Den senaste omröstningen hölls 2012 där 61 procent röstade för att bli en delstat i USA.

Den ekonomiska kris som Puerto Rico genomgår gjorde att denna folkomröstning fick stort medialt genomslag. Puerto Rico har en skuld på 123 miljarder dollar och i maj ansökte man om en form av konkurs för att kunna betala av skulderna.

USA har inte utökat antalet delstater sedan 1959 då Hawaii blev landets 50:e delstat.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.