Protester mot sexualisering av barn i Kanada

Kulturrevolutionen i Väst

publicerad 21 september 2023
- av Jan Sundstedt
Demonstranter och motdemonstranter.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


27 790 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Under onsdagen demonstrerade tusentals personer i olika städer i Kanada mot bland annat sexualundervisningens utveckling i skolorna, som man menar orsakar “för tidig sexualisering och potentiellt skadlig indoktrinering” av barn.

Motdemonstranter har också slutit upp som i sin tur menar att det är viktigt för barn att lära sig om könsidentiteter.

De inledande protesterna under onsdagen gick under beteckningen “1 Million March for Children”, där man protesterade mot att skolornas sexualundervisning exponerar barn för “genusideologi” genom att lära ut om bland annat transsexualitet. Vidare menar man att sexualundervisningen sysslade med “för tidig sexualisering och potentiellt skadlig indoktrinering” och tillägger att det inte handlar om ett allmänt motstånd mot hbtq-frågor.

Även motdemonstranter slöt upp som anklagade demonstranterna för att neka barnen “viktiga lärdomar om inkludering och respekt för personer med olika könsidentiteter”, rapporterar den kanadensiska statskanalen CBC.

 

Hårda debatter kring barns könsidentitet

I Kanada har könsidentitet i skolan skapat debatter under de senaste månaderna. Detta bland annat efter att skolor, i New Brunswick och Saskatchewan, infört en regel som kräver föräldrars godkännande innan skolpersonal får använda de namn och pronomen som barn under 16 år valt åt sig själva. I skolan får barn lära sig om könsidentitet i årskurs åtta via sexualundervisningen.

Proteserna ska ha uppstått i ett antal städer i Kanada där polisen ska ha sett sig tvungna att separera demonstranterna från varandra. I Vancouver ska det ha samlats ett hundratal personer, men i staden Victoria blev protesterna så stora att polisen menade att det inte var säkert för medborgare att vistas i området. Det ska ha varit omkring 2500 demonstranter i staden.

Premiärminister Justin Trudeau har gått ut i en replik till protesterna med att “transfobi” inte har någon plats i Kanada.

Transfobi, homofobi och bifobi har ingen plats i det här landet. Vi fördömer starkt detta hat och dess yttringar, och vi står enade i vårt stöd för 2SLGBTQI+-kanadensare över hela landet – du är giltig och du är värderad“, skrev han på X, tidigare Twitter.

I Ottawa ska två personer ha blivit arresterade av polis för att ha “uppvisat hatiskt material” samt en person som ska ha orsakat störning.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!