Presidentkandidaten: ”Biden-administrationen försökte tysta mig”

publicerad 20 mars 2024
- av Isac Boman
Robert F. Kennedy Jr.
Robert Kennedy Jr. är brorson till den tidigare amerikanske presidenten John F. Kennedy.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


4360 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Den oberoende presidentkandidaten Robert F. Kennedy, Jr. Ställer sig bakom republikansk-stödda stämningar mot Vita huset angående censur av sociala medier och berättar att även han blivit utsatt för Biden-administrationens censurapparat.

Under tisdagen tog Högsta domstolen del av muntliga argument i två fall där Vita huset uppges ha tvingat sociala mediejättar att censurera eller stänga av konton eftersom dessa påstods sprida desinformation om covid-19.

Kennedy är dock mycket kritisk till att amerikanska politiker ska bestämma vem som ska censureras eller ej och därmed avgöra vilka åsikter som ska vara godkända att uttrycka i offentligheten.

– Jag tycker inte att regeringen ska vara inblandad. De sociala medierna är välkomna att ha program eller processer eller gemenskapsregler med konsensus, men när regeringen väl blir involverad och konstitutionens första tillägg är inblandat, går saker och ting för långt, förklarade han i en intervju nyligen.

– Sociala medier borde kunna kontrollera sina webbplatser för att ta bort barnporr, förespråkare för våld eller rasism eller vad som helst. När regeringen väl lägger sig i och talar om för dem vad de ska göra, då vet du att vi har ett problem med det första tillägget, fortsatte han.

Kennedy har också själv valt att stämma Biden-administrationen för censur – detta efter att hans konton på sociala medier begränsades i januari 2021 – med hänvisning till att han publicerat ”felaktig information” om att basebollegendaren Hank Aaron dött av komplikationer efter att ha injicerats mot covid.

Inväntar HD-beslut

Presidentkandidaten menar att Vita huset instruerade de sociala mediejättarna att begränsa hans konton, vilket de också gjorde. Han vann ett föreläggande i ärendet förra månaden, men det stoppades för att invänta målen i Högsta domstolen.

De två fall som behandlades av Högsta domstolen under tisdagen väcktes av delstaterna Louisiana och Missouri. En Louisiana-baserad federal domare hindrade ursprungligen Biden-administrationens tjänstemän från att kommunicera med sociala medieföretag om “borttagning, radering, undertryckande eller minskning” av innehåll som innehåller “skyddad yttrandefrihet” i juli förra året.

En panel med tre domare i appellationsdomstolen begränsade det ursprungliga beslutet i september, men höll med om att administrationstjänstemän sannolikt bröt mot grundlagen när de bad sociala medieföretag ta bort specifikt innehåll.

Det är ännu oklart hur Högsta domstolen i slutändan kommer att besluta i frågan. De lägre domstolarnas beslut är vilande under överklagandet.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!