Utrikes

Porosjenko vill se omröstningar för att ansluta Ukraina till Nato och EU

Petro Porosjenko som fått skarpa anklagelser om korruption har varit ivrig att närma sig västmakterna. Här med Internationella valutafondens direktör Christine Lagarde.

Ukrainas president, Petro Porosjenko, har i ett uttalande sagt att han i en snar framtid vill se att man folkomröstningar för att kunna ansluta landet till Nato och EU.

Porosjenko som antagit en tydligt inställsam inställning till EU, Nato och övriga västmakter har bjudit in flera representanter för att diskutera frågan och ta landet närmare en anslutning. Direkt efter att den svenska försvarsmaktsövningen Aurora 17 avslutades besökte Sveriges överbefälhavare Micael Bydén den ukrainska armén. Nyligen har också statsminister Stefan Löfven besökt Ukraina och Petro Porosjenko.
Enligt Löfven är en anslutning till EU inte dagsaktuell, men Porosjenko har varit desto ivrigare att närma sig en sådan linje.

– Idag har vi all anledning att tro att det värsta är över. Vi närmare oss en euro-atlantisk integration och det är ingen tvekan om att vi i en snar framtid kommer att hålla folkomröstningar i landet för ett medlemskap i Nato och EU, sade Porosjenko på ett möte under dagen.

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 123 611 3021, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!