Pompeo: Coronaviruset kom från kinesiskt labb

publicerad 4 maj 2020
- av Isac Boman
USA:s utrikesminister Pompeo säger sig ha bevis för att Kina skapade coronaviruset.

I en intervju i programmet This Week på ABC menar den amerikanske utrikesministern Mike Pompeo att det finns betydande bevis som pekar på att coronaviruset kommer från ett kinesiskt laboratorium i Wuhan och att det heller inte är första gången som Kina infekterar världen.

– Det finns enorma mängder bevis som pekar på var detta började. Vi har sagt från början att viruset kom från Wuhan, Kina. Vi fick ta emot mycket skit för det från början men jag tror att hela världen kan se det nu, menar Pompeo och fastslår vidare att Kina har en lång historia av att infektera världen med läckta virus och att deras laboratorium och testcenter ofta håller undermålig kvalitet.

Han fastslår vidare att säkerhetstjänsterna bör fortsätta samla in data om virusets uppkomst, men att den mesta bevisningen pekar på att viruset kommer från just ett labb i Wuhan och att det har skapats av människor.

– De bästa experterna verkar anse att det var skapat av människor och jag har ingen anledning att betvivla detta vid den här tidpunkten.

Pompeo pekar också på hur Kina aktivt valt att mörka information om viruset, hur man tystat medicinsk expertis som varnade för viruset och hur man vägrat dela med sig information till omvärlden om virusets framfart och höga smittorisk.

– Deras agerande skapade enorma risker och nu kan du se att hundratusentals personer i världen och tiotusentals personer i USA har skadats. President Trump är väldigt tydlig, vi kommer att hålla de skyldiga ansvariga och vi kommer göra så i vår egen takt.

Även president Donald Trump bekräftar att han presenterats bevis som pekar på att viruset kom från ett labb i Wuhan. Han vill dock inte berätta ytterligare vad för typ av bevis han har sett.

– Det här är vad som är viktigt. Det kinesiska kommunistpartiet hade möjligheterna att förhindra den katastrof som nu har drabbat världen och som vi befinner oss i idag, dundrar Pompeo.

Han påstår också att om Kina hade varit ärliga och tydliga istället för att sprida desinformation och dölja vad som hände, så hade ett samarbete med amerikanska forskare kunnat inledas snabbt och man hade snabbare kommit till en lösning och kunnat sätta in effektiva åtgärder.


Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!