Polska politiker vill se bojkott av Ikea

publicerad 30 juni 2019
- av Markus Andersson

Efter att Ikea i Polen sparkat en anställd som uttryckt sig kritiskt mot företagets ställningstagande för hbtq så uppmanar företrädare för Polens regeringsparti nu till bojkott av möbeljätten.

Vidare har Polens regering beordrat åklagare att utreda händelsen noga och justitieministern Zbigniew Ziobro säger att om uppgifterna är korrekta så visar detta än en gång hur utländska företag som Ikea diskriminerar anställda som inte delar företagets värderingar.

– Det här är oacceptabelt. Det är fullständigt skandalöst, säger ministern till den statliga tv-kanalen TVP Info, enligt Bloomberg.

Den tidigare anställde mannen ska ha fått sparken efter att ha vägrat att radera en kritisk kommentar innehållande ett bibelcitat på Ikeas intranät i anslutning till ett event som företaget skulle hålla för att hylla HBTQ-communityn.

– Jag blev chockad. Jag anställdes för att sälja möbler men jag är också en katolik och det här är inte mina värderingar, kommenterade mannen efteråt.

Enligt Ikea ska meddelandet ha innehållit referenser till gamla testamentet och dess syn på homosexuella och den olycka som ska drabba dem enligt detta.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.