Polska lantbrukare blockerade väg till Tyskland

publicerad 27 februari 2024
- av Sofie Persson
Jordbrukare i Polen har fulla lager men kan inte sälja sina varor.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


4360 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


På söndagen blockerade lantbrukare från Polen en viktig motorväg som gränsar till Tyskland i protest mot bland annat den “okontrollerade” importen av ukrainsk spannmål, som de anser skapar illojal konkurrens.

Under söndagen påbörjade polska lantbrukare en traktorblockad på motorvägen som gränsar mot Tyskland. Lantbrukarna fortsätter att protestera mot bland annat EU:s “klimatstrategi” “Green Deal”, som man menar gör produkterna dyrare och därmed skapar en orättvis konkurrens från icke EU-länder.

Vi bönder från Polen är här för att vi inte längre accepterar EU:s Green Deal-förordning, säger lantbrukaren Christopher Janicki till AFP. Vi accepterar inte heller den okontrollerade importen av spannmål från länder utanför EU.

Främst handlar det om importen av billig spannmål från Ukraina, där exporten samtidigt avbrutits på grund av det pågående kriget.

Jordbrukare i Polen har sina lager fulla och kan inte göra sig av med sina varor, säger han.

I flera veckors tid har lantbrukare inom Europa blockerat vägar med traktorer i protest mot bland annat EU:s strikta miljöregler och konkurrens från billiga importvaror från andra länder. Protesterna, som började i Tyskland, har spridits till bland annat Frankrike, Belgien, Danmark och Tjeckien.

Under måndagen fortsatte man att blockera motorvägen, i båda filerna, men ska ha avslutats under dagen. Från början planerade man en 25-dagars blockad, men efter att ha talat med lokala företrädare och företag förkortades den.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!