Polischef i USA lägger sig på mage för att blidka BLM-demonstranter

publicerad 8 juni 2020
- av Isac Boman

Istället för att fokusera på att upprätthålla ordningen under BLM-demonstrationen valde polischefen Michael Shaw istället att lägga sig ner på mage med sina händer på ryggen inför folkmassan som att han var bakbunden likt George Floyd. Samtidigt lovar han att stadens polis ska göra mer idag för att få bort den förmenta vita rasism som ska genomsyra poliskåren.

Michael Shaw, chef för Websters polisavdelning i Massachusetts, USA, mötte svarta en grupp svarta och vänsterextrema demonstranter som hade samlats i Webster för att protestera mot vad man menar är polisens systematiska rasism och våldsanvändning mot svarta.

– Vet ni vilka som hatar dåliga poliser lika mycket som ni? Bra poliser, hävdade Shaw och menar att han själv och hans nära kollegor tillhör den senare gruppen.

Han lovade vidare att polisen ska bli betydligt bättre än idag på att stötta de svarta grupperna i landet. Han förklarar också att det är dags att ”skapa förändring” i USA och hävdar själv att han funderat mycket på den påstådda rasismen mot svarta i landet.

– Ert budskap är hört högt och tydligt, klargör han till demonstranterna.

Efter detta ansluter sig polischefen till de svarta och vänsterextrema demonstranterna som bär skyltar med budskap som ”Rasism är en pandemi” och ”Black lives matter” och lägger sig ner på mage med händerna bakom ryggen för att blidka demonstranterna detta samtidigt som de skanderar ”jag kan inte andas”, en hänvisning till vad George Floyd sa under det polisingripande som ledde till hans död.

Polischefens tilltag möter snabbt hurrarop och jubel och gruppen börjar tacka polischefen och skandera ramsor.

Shaw är inte den första profilerade offentliga person att försöka göra allt i sin makt för att blidka BLM-rörelsen som legat bakom våldsamma kravaller och flera dödsfall den senaste veckan. Kanadas vänsterpopulistiske premiärminister Justin Trudeau har tidigare gått ner på knä för att visa sitt stöd och be om ”förlåtelse” för rasismen som ska vara ett allvarligt problem även hos den kanadensiska europeiskättade befolkningen och landets politiska institutioner.

Även i Sverige har polis knäböjt och bett om förlåtelse till aggressiva BLM-demonstranter, ett tilltag som möter stark kritik inte minst eftersom polisen förment ska vara opolitiska och upprätthålla ordningen. Därtill har också förts fram att den officiella linjen varit att folksamlingar större än 50 personer för närvarande är förbjudna i landet och därför ska upplösas.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.