Polis gick in med tårgas under kravaller i Istanbul

publicerad 1 juni 2013

Närmare hundra personer uppges ha blivit skadade efter att turkisk polis gått till angrepp mot personer som demonstrerade mot uppförandet av ett nytt köpcentrum i Istanbul.

Demonstranter drabbade på fredagen samman med turkisk polis som svarade med att angripa demonstranterna med tårgas. Nu har protesterna eskalerat och flera sammandrabbningar har rapporterats under lördagen.

Protesterna började som en reaktion mot myndigheternas planer på att bygga en shoppinggalleria i Gezi Park, ett av Istanbuls få kvarvarande grönområden, skriver TT.

Men oroligheterna har kommit att handla om allt större saker. Enligt studenten Mert Burge så riktar sig nu protesterna mot den turkiska regeringen och landets premiärminister Recep Tayyip Erdoğan.

Det handlar inte bara om träd längre. Det är om all press som regeringen lägger på oss. Vi är trötta, vi gillar inte riktningen som landet har tagit, säger Mert Burge till Reuters.

Turkiets premiärminister Recep Tayyip Erdoğan har fortfarande stort stöd bland de religiösa massorna i landet. Dock så har hans mer sekulärt lutande kritiker börjat peka på hans regerings intolerans mot oliktänkande journalister som ofta blir åtalade eller hotade, skriver New York Times.

Men missnöjet gror bland turkarna och slagord mot det styrande AKP-partiet ekade på Istanbuls gator under fredagskvällen. Polisen har kallat in förstärkning från andra delar av landet till lördagens protester.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!