Pink Floyd-stjärnan: ”Jag är på Ukrainas dödslista”

Kriget i Ukraina

publicerad 5 oktober 2022
- av Redaktionen
Roger Waters är inte populär i Ukraina.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


4360 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Den brittiske rockartisten Roger Waters berättar i en intervju att han blivit namngiven på en ukrainsk dödslista efter att han motsatt sig västerländsk inblandning i kriget och vädjat till Zelenskyjs regering att sluta fred med Ryssland.

– Glöm inte, jag är på en dödslista som stöds av den ukrainska regeringen. Jag är på den där jävla listan och de har dödat människor nyligen… När de dödar dig så skriver de ”likviderad” över din bild och jag är på en av dessa jävla bilder, säger han i en intervju med Rolling Stone.

Waters lyfter också fram Darya Dugina som exempel. Den ryska journalisten, dotter till ideologen Alexander Dugin, mördades i augusti av en bilbomb. Hon fanns dessförinnan med på en offentlig lista över påstådda fiender till Ukraina.

Artisten noterar att efter att Dugina mördades så markerades hon som ”likviderad” på hemsidan och att samma sak gäller de regimkritiska journalisterna Andrea Rocchelli och Andrei Stein som mördats efter att de listats som fiender till Ukraina.

Sajten som heter Mirotvorets (fredsskapare) publicerar personlig information om de individer som de ansvariga för sajten anser utgör ett hot mot den ukrainska nationella säkerheten. Såväl politiker som journalister och människorättsaktivister svartlistas tillsammans med privatpersoner, offentliga personligheter och kändisar av olika slag som uttryckt sig kritiskt om Ukraina.

Ansvariga för sajten förnekar att man driver någon ”dödslista” och hävdar istället att man förser polisen, specialstyrkorna och säkerhetstjänsten med information om pro-ryska terrorister, separatister och krigsförbrytare.

Mirotvorets grundades 2014 av den ukrainske politikern, tidigare guvernör och minister, George Tuka. Även om ansvariga beskriver verksamheten som oberoende så anklagas sajten än idag för att ha nära kopplingar till det ukrainska inrikesministeriet.

Roger Waters listas som fiende till Ukraina. Foto: faksimil/Mirotvorets

Roger Waters har tidigare fått skarp kritik i Ukraina och Väst för att han inte gett sitt stöd till Zelenskyj eller fördömt Rysslands agerande. I intervjun väljer han dock att stå fast vid sin uppfattning.

– Det är ett onödigt krig, och dessa människor borde inte dö – och Ryssland borde heller inte ha uppmuntrats att invadera Ukraina, säger han och menar vidare att Ryssland under 20 års tid försökt nå diplomatiska och fredliga lösningar i regionen.

Waters frispråkighet har lett till att han fått flera spelningar inställda. Nya Dagbladet har tidigare också kunnat rapportera om hur han anklagat USA:s president Joe Biden för att vara en krigsförbrytare – ett utspel som skapade många rubriker.

– Till att börja med underblåser han (Biden) kriget i Ukraina – det är ett enormt krigsbrott… Varför uppmuntrar inte USA president Zelenskyj att förhandla med Ryssland, istället för att underblåsa kriget, och därmed försöka få slut på detta fruktansvärda krig som skördat så många offer? frågade musikern i en intervju med CNN i somras.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!