Pfizer stämmer Ungern för utebliven betalning av covidvaccin

publicerad 7 december 2023
- av Sofie Persson
Pfizers huvudkontor i New York City.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


27 790 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Pfizer inleder rättsliga åtgärder mot Ungern för utebliven betalning av tre miljoner doser covidvaccin. Detta sker i kölvattnet av en liknande stämning mot Polen.

I november uppdagades att läkemedelsjätten stämt Polen på grund av 60 miljoner doser covidvaccin som landet ännu inte betalat, något Nya Dagbladet rapporterade om. Stämningsansökan kommer efter ett avtal EU-kommissionen slöt med Pfizer om 1,8 miljarder doser covidvaccin under 2021, vilket var det största vaccinavtalet EU någonsin gjort.

Polen valde i april 2022 att upphöra med covidvaccinleveranser grundat på en force majeure-klausul i avtalet, där man bland annat hänvisade till de finansiella påfrestningar som orsakats av flyktingströmmar från kriget i Ukraina.

I januari lämnade Pfizer in en stämningsansökan även mot Ungern, rapporterar Politico. Ansökan gäller betalning för tre miljoner doser covidvaccin som landet ännu inte betalat till läkemedelsföretaget. Totalt handlar det om cirka 60 miljoner euro.

Ungern meddelade i november 2022 att man inte skulle betala för vaccindoserna, även de på grund de ekonomiska påfrestningar kriget i Ukraina orsakat. I mars hölls en första förhandling i ärendet, där en domare avslog Pfizers begäran om en snabbare dom. Sedan dess har målet inte fortsatt.

I Polens fall höll man en kort första förhandling under förra veckan, där båda parter beslutade om att skjuta upp målet till 30 januari.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!