Pfizer stämmer Polen för avtalsbrott

Kritiserade covidvaccineringen

publicerad 28 november 2023
- av Sofie Persson
Tvisten mellan Pfizer och Polen avgörs i Bryssel.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


27 790 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Pfizer stämmer Polen på grund av 60 miljoner doser covidvaccin som landet ännu inte betalat. Beslutet ska enligt läkemedelsföretaget ha fattats “efter ett långvarigt avtalsbrott”.

Det var under 2021 som EU-kommissionen slöt ett avtal med Pfizer om 1,8 miljarder doser covidvaccin. Avtalet, som var det största vaccinavtal EU någonsin gjort, grundades i hemliga sms-konversationer mellan Ursula von der Leyen och Pfizers vd Albert Bourla. I en rapport från Europeiska unionens revisionsrätt förra året ifrågasatte man varför EU-kommissionen vägrade offentliggöra ordförandens sms med vd:n. Sms-konversationerna hade dock raderats och kunde därmed inte lämnas över, något revisionsrätten uttryckte missnöje över vid tillfället.

I april 2022 meddelade Adam Niedzielski, som då var Polens hälsominister, att landet upphört ta emot leveranser av covidvaccin. Beslutet grundades på en force majeure-klausul i avtalet, där man bland annat hänvisade till de finansiella påfrestningar som orsakats av flyktingströmmar från kriget i Ukraina och de efterföljande ekonomiska störningarna. Hälsoministern tillade att behovet av covidvaccin i Polen hade minskat avsevärt eftersom situationen i landet förbättrats betydligt.

Avgörs i Belgien

Nu stämmer Pfizer, tillsammans med BioNtech, Polen på grund av 60 miljoner doser som landet ännu inte betalt, rapporterar Politico. Beslutet ska ha fattats “efter ett långvarigt avtalsbrott och en period av diskussioner i god tro mellan parterna”.

Pfizer och BioNTech vill att Polen ska uppfylla sina åtaganden avseende beställningar av covid-19-vaccin som gjorts av den polska regeringen, som en del av deras avtal om att leverera till EU som undertecknades i maj 2021, säger en talesman till nyhetssajten.

Läkemedelsföretaget har öppnat ett civilt mål mot Polen i en domstol i Bryssel, eftersom avtalet undertecknades i Belgien och därmed faller under belgisk lag. Polens nuvarande hälsominister Katarzyna Sójka menar att det är ett svårt fall, men att det finns en chans att avsluta tvisten “på ett positivt sätt”.

Den första förhandlingen kommer enligt uppgift att äga rum den 6 december.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!