Pentagon medger – inget spionage ifrån “kinesisk spionballong”

publicerad 22 september 2023
- av Redaktionen
Balongen sköts ned av en missil från ett amerikanskt stridsflygplan.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


22 420 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Efter månader av spekulationer och anklagelser har Pentagon nu gått ut och medgett att den “kinesiska spionballongen” som sköts ned i februari inte var inblandad i någon form av underrättelseinsamling.

– Underrättelsetjänsternas samlade bedömning – och det är en bedömning med stor säkerhet – är att ballongen inte ägnade sig åt någon underrättelseinsamling, bekräftar General Mark Milley, ordförande för Joint Chiefs of Staff, uppgifterna i en intervju med CBS News.

Ballongen, som ursprungligen var på väg mot Hawaii, hamnade på amerikanskt territorium på grund av kraftiga vindar. Den fördes över Alaska och Kanada innan den slutligen nådde Montana.

Enligt uppgifterna till CBS News hade ballongens sensorer aldrig aktiverats medan den befann sig över kontinentala USA. Detta styrker ytterligare Pentagons påstående om att ballongen inte var inblandad i någon form av spionage.

Incidenten hann bidra till en period av diplomatisk spänning mellan USA och Kina, där Joe Biden så sent som i maj framförde att händelsen hade orsakat permanenta skador på relationen mellan länderna.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!