Påven: Stormakterna använder Ukraina som slagfält

Kriget i Ukraina

publicerad 11 mars 2023
- av Isac Boman
Franciskus har varit påve i tio år på söndag.

Franciskus menar att konflikten i Ukraina är att betrakta som ett ”världskrig” där ”alla stormakter är inblandade” i syfte att främja sina imperialistiska intressen.

– På drygt hundra år har det varit tre världskrig: 1914-18, 1939-45 och nu detta som också är ett världskrig. Det började småskaligt och nu är det ingen som kan säga att det inte är världsomspännande. Stormakterna är alla inblandade och slagfältet är Ukraina. Alla slåss där. Detta för tankarna till vapenindustrin. En expert sa till mig att om inga vapen tillverkades under ett år skulle problemet med världshungern vara löst. Det är en marknad. Krig förs, gamla vapen säljs, nya vapen testas, konstaterar påven.

Franciskus, som innan kriget i Ukraina träffat Vladimir Putin vid flera tillfällen, berättar i intervjun att han i inledningen av konflikten tagit kontakt med den ryska ambassaden och sagt att han var villig att åka till Moskva för att förhandla om fred. Rysslands utrikesminister skrev och tackade för erbjudandet, men menade att det inte var rätt tillfälle för detta.

Påven som redan tidigare vädjat om en fredlig lösning på kriget är också starkt kritisk mot vad han beskriver som olika imperialistiska intressen i regionen.

– Putin vet att jag är tillgänglig. Men det finns imperialistiska intressen där, inte bara för det ryska imperiet utan även för imperier på andra håll. Det är typiskt för ett imperium att sätta nationer på andra plats.

Uttalandena kommer från ett utdrag av en intervju som gjorts med Italian Swiss Radio and Television och som förväntas släppas i sin helhet under söndagen – när Franciskus firar tio år som påve.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!