Panikslaget Grekland – alla migranter kan bli strandsatta

publicerad 28 februari 2016

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


14 150 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Grekland bär själva skulden till att landet kan komma att bli en samlingsplats för hundratusentals migranter och asylsökande som inte längre kan bege sig vidare till resten av Europa. Det anser forskaren Laszlo Maracs som också varnar för att Europa nu står på randen till en ”total kollaps” av EUs asylsystem.

Tidigare i veckan rapporterade Nya Dagbladet om hotet att asylsystemet i Europa riskerar att krascha – om inga lösningar presenteras före EUs toppmöte med Turkiet den 7 mars.

I en intervju med den ryska nyhetssajten RT, berättar Laszlo Maracs, professor i europeiska studier vid Amsterdams universitet, att grekerna genom hela flyktingkrisen har sett till att nyanlända migranter och asylsökande obehindrat kunnat resa vidare till resten av Europa, istället för att stanna kvar i första ankomstland vilket regleras av Dublin-förordningen. Nu förändras situationen till grekernas nackdel – ju mer Schengen-systemet faller samman, det menar Laszlo Maracs.

RT: Det har varit en jobbig vecka för Europa, i synnerhet för Grekland, när det handlar om migrationsfrågor. Förväntar du dig några avgörande beslut inom tio dagar inför det kommande EU-toppmötet?

Laszlo Maracz: Jag tror inte att det kommer att komma någon lösning inom 10 dagar. Jag tror att den grekiske EU-kommissionären för migrationsfrågor försöker sätta press på toppmötet, men det är faktiskt hans eget land som kunde ha gjort mer för att skydda EUs yttre gränser – såsom Schengen-överenskommelsen dikterar och Grekland har misslyckats att följa den. Och nu har andra länder som har problem med det stora inflödet av migranter börjat stänga sina gränser. Nu uppstår en situation där Grekland blir det land där migranterna kommer att bli fångade i. Det har gjort att grekiska politiker har fått panik.

RT: Grekerna säger att de har lämnats ensamma för att ta hand om flyktingkrisen. Gör EU tillräckligt för att hjälpa till?

Laszlo Maracz: Vi har kunnat förutse att detta skulle hända i flera månaders tid. Sanningens ögonblick har infunnit sig. Europa har inte gjort någonting för att skydda sina yttre gränser. Nu betalar Europa priset för att Tyskland har bedrivit en hänsynslös öppna dörrarnas-politik. I Europa råder kaos och vi har en hel del farliga situationer i våra städer. Grekland har dragit vinning av den här situationen, eftersom de har överfört människor till övriga Europa och har tjänat en hel del pengar på detta. Nu har grekerna fångats och befinner sig i panik för att de har vägrat att genomföra europeiska stödåtgärder. Grekerna ville ju själva lösa problemet. Så jag kan inte se någon rimlig lösning inom 10 dagar eftersom EU inte är redo för att komma fram till någonting.

RT: EU-länderna har börjat införa ensidiga åtgärder för att hindra migranter från att resa in. Tror du att EU-kommissionen i Bryssel har makt för att övertyga medlemsstaterna att överge sådana åtgärder?

Laszlo Maracz: Schengensystemet har redan imploderat. Vi kan lika gärna vara ärliga. Överallt i Europa finns gränskontroller, det finns staket och rörliga gränskontroller. Nyligen föreslog Slovakiens premiärminister Roberto Fico att man skulle bygga ett staket mot Österrike. Kan ni föreställa er ett staket mellan den slovakiska och österrikiska gränsen, mitt i Europa? Så här ser verkligheten ut i praktiken. Och folk talar bara om vilka planer de har. De vill stoppa allt och kontrollera sina länders yttre gränser, man vill motivera Turkiet till att göra mera, de vill ge turkarna pengar, de vill sätta in Nato. Vi har hört så många tomma ord och ingenting händer alls. Nu står vi här vid randen till en kollaps och vi kommer att befinna oss i en mycket farlig situation under de kommande veckorna.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!