Palestinier kan förflyttas till USA

Situationen vid Gazaremsan

publicerad 2 maj 2024
- av Isac Boman
Förra året tog USA emot 56 palestinska flyktingar.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


14 150 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Samtidigt som Israels bombningar och invasion av Gaza möjliggörs med amerikanska vapen och stöd överväger Biden-administrationen att flyga in palestinska flyktingar till USA och vidarebosätta dem där.

USA är sedan länge Israels viktigaste allierade och finansierar också landets försvarsmakt med miljardbelopp varje år. Kritiker har frekvent pekat på att invasionen av Gaza, och de förbrytelser den palestinska civilbefolkningen utsätts för, inte hade varit möjliga utan amerikanskt stöd – samtidigt som USA bland annat blockerat krav på en omedelbar vapenvila i FN:s säkerhetsråd.

Däremot kan amerikanska makthavare tänka sig att ta emot och vidarebosätta palestinier som fördrivits under kriget i Gaza, visar interna federala dokument som CBS News har tittat på.

Under de senaste veckorna, visar dokumenten, har högre tjänstemän inom flera federala amerikanska myndigheter diskuterat det praktiska i olika alternativ för att vidarebosätta palestinier från Gaza som har nära familjemedlemmar som är amerikanska medborgare eller permanent bosatta i USA.

Kan bli amerikanska medborgare

Ett av dessa förslag innebär att använda det flera decennier gamla amerikanska programmet för flyktingmottagande för att välkomna palestinier med ”amerikanska band” som har lyckats fly från Gaza och komma in i grannlandet Egypten.

Vidare har amerikanska tjänstemän diskuterat möjligheterna att få ut palestinier i Gaza med egyptisk hjälp och sedan flyga in dem till USA som flyktingar – om de har anhöriga i landet och klarar en serie av behörighets- och säkerhetsundersökningar.

Om de ”godkänns” skulle de beviljas permanent uppehållstillstånd och olika former av ekonomiska bidrag, och senare kunna ansöka om amerikanska medborgarskap.

125 000 flyktingar

USA har inte satt någon egentlig press på Israel att avbryta den blodiga invasionen som kostat drygt 34 000 palestinier livet – men enligt Vita huset har man ”hjälpt mer än 1800 amerikanska medborgare och deras familjer att lämna Gaza”.

Officiellt hävdar Biden-administrationen fortfarande att man ”kategoriskt avvisar alla åtgärder som leder till tvångsförflyttning av palestinier från Gaza eller Västbanken eller till en ny dragning av Gazas gränser” och förespråkar offentligt en tvåstatslösning. Benjamin Netanyahus regim förkastar dock en sådan lösning.

Den uttalade målsättningen är att USA ska ta emot uppemot 125 000 legala flyktingar fram till september 2024. Hur många av dessa som har kommit eller förväntas komma från Gaza är oklart, men förra året togs 56 palestinska flyktingar emot.

Det kan också nämnas att israeliska makthavare tidigare föreslagit just att Gazas palestinska befolkning bör förflyttas – permanent – till diverse länder i arabvärlden och väst.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!