MORGONDAGENS DAGSTIDNING – måndag 4 mars 2024

måndag 4 mars 2024

Över 50 döda i gruvexplosion i Sibirien

publicerad 26 november 2021
- av Sofie Persson
Räddningsarbetet vid kolgruvan Listvyazhnaya.

I Sibirien antas fler är 50 personer ha avlidit efter en explosion i en kolgruva där man nödgats avbryta räddningsarbetet på grund av metangas. Det är den mest dödliga gruvolyckan i Ryssland sedan 2010.

Explosionen skedde i Listvyazhnaya-gruvan som ligger i Kemerovoregionen i sydvästra Sibirien. En brand utbröt nere i gruvan och fångade en större antal arbetare, rapporterar AP. Ett räddningsteam åkte snabbt ut på plats men fick avbryta arbetet innan det var klart eftersom explosiv metangas börjat byggas upp i gruvan. Innan man avbröt arbetet hade man funnit 14 döda kroppar men också lyckats räddat 239 personer.

Det saknas dock ännu 38 personer som inte lyckats ta sig upp ur gruvan. Myndigheterna menar att det inte finns något hopp om att hitta dem vid liv längre. Sex av de döda är räddningsarbetare.

Metangasexplosioner är ovanliga i gruvolyckor, men dock det som orsakar högst dödlighet.

Detta är den mest dödliga gruvolyckan i Ryssland sedan 2010, då två metangasexplosioner orsakade 91 dödsfall i Raspadskayagruvan, som också ligger i Kemerovoregionen.

När man inspekterade gruvan i april fann man hela 139 överträdelser däribland brott mot brandsäkerhetsreglerna. Det är oklart varför man inte åtgärdat överträdelserna tidigare.

Myndigheter har inlett en brottsutredning av branden angående brott mot säkerhetsföreskrifter som lett till dödsfall. Gruvdirektören och två högre chefer kan komma att hållas ansvariga.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!Mer från förstasidan

Share via
Missa inte en nyhet igen!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev idag!

Ta del av ocensurerade nyheter – fria från industriintressen och politisk korrekthet från Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning – varje vecka.

Send this to a friend