Österrike undantar tillfälligt Schengensamarbetet

publicerad 18 januari 2016

Österrike begränsar effekten av Schengenavtalet och inför en förstärkt kontroll av alla personer som ankommer till landet.

Österrikes förbundskansler Werner Faymann sade i en intervju med tidningen Österreich att varje invandrare ska genomgå en förstärkt kontroll. Därmed upphör Schengenreglerna tillfälligt att gälla.

Werner Faymann, Österrikes förbundskansler. Foto: Ailura/CC BY-SA 2.0
Werner Faymann, Österrikes förbundskansler. Foto: Ailura/CC BY-SA 2.0

– På gränsen måste man ha en giltig id-handling med sig och visa upp den på begäran av myndigheter. Om EU inte gör det ,inte skyddar sina yttre gränser, hotas Schengensamarbetet i och för sig. Då ska varje land kontrollera sina nationella gränser, förklarade han.

Personer som inte är flyktingar och inte söker asyl i Österrike ska utvisas.

Aleksej Pusjkov som är chef för den ryska statsdumans utrikeskommitté anser att Faymann ifrågasätter “de öppna dörrarnas politik”, när han tvivlar på att Schengensamarbetet är effektivt.

Tidigare sade Pusjkov att den tyska förbundskanslern Angela Merkels “liberala besatthet” med flyktingar kan leda till att Schengen kollapsar.

En rad europeiska länder, så som Norge, Sverige och Danmark, har tillfälligt infört id-kontrollerna på sina gränser för att begränsa tillströmningen av invandrare.

 

se.sputniknews.com

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!