Utrikes

Oppositionsledare utropar sig till president i Bolivia

Evo Morales har varit Bolivias president sedan 2005.

Efter att den bolivianske presidenten Evo Morales tvingats avgå har oppositionsledaren Jeanine Añez utropat sig till interimspresident. Den avsatta presidenten har flytt till Mexiko och benämner händelserna i Bolivia som en kupp.

Det var på tisdagskvällen som den liberaldemokratiske parlamentsledamoten Añez utropade sig till president. Noterbart var att inga ledamöter från Morales parti fanns närvarande och Añez har förklarat att hon vill se ett riktigt nyval så snart som möjligt.
På Bolivias gator patrullerar nu militären och gatuprotester har hållits till stöd för den avsatte presidenten. Landets största fackförening hotar också med strejker om inte Morales får tillbaka sin position som president.

Evo Morales menar själv att han har tvingats bort i en kupp och att han hade riskerat livet om han hade stannat i Bolivia, rapporterar DN.

Mexiko har räddat mitt liv, menar han i en mexikansk tv-intervju.

I Bolivia finns omkring hälften av världens litiumreserver och bland annat den långvarige tidigare amerikanske kongressledamoten Ron Paul menar att kuppen är ytterligare en i raden där Washingtons fingeravtryck finns med i spelet, med ekonomiska intressen som en del av en möjlig motivbild.

– Verkar det som vi sett den här filmen förr? En populistisk latinamerikansk ledare på tvären med Washington som finner sig möta en kupp? skriver Paul på Twitter.

Enligt Reuters är synen delad på Morales i Sydamerika och flygplanet som transporterade honom tilläts inte tanka i Peru och förbjöds flyga över såväl brasilianskt som ecuadorianskt och chilenskt luftrum på väg till Mexiko.

Morales menar att han inte tänker överge den bolivianska politiken och konstaterar att han kommer fortsätta kämpa så länge han lever. Han beviljades asyl av Mexiko direkt efter att han tvingades bort från makten under söndagen och han ska ha blivit evakuerad av flygvapnets plan från sin hemstad till Mexiko City.

Jag återvänder snart, med mer kraft och energi, skriver han på Twitter.

 

 


Isac Boman
isac.boman@nyadagbladet.se

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!