Oppositionsledare utropar sig till president i Bolivia

publicerad 14 november 2019
- av Isac Boman
Evo Morales har varit Bolivias president sedan 2005.

Efter att den bolivianske presidenten Evo Morales tvingats avgå har oppositionsledaren Jeanine Añez utropat sig till interimspresident. Den avsatta presidenten har flytt till Mexiko och benämner händelserna i Bolivia som en kupp.

Det var på tisdagskvällen som den liberaldemokratiske parlamentsledamoten Añez utropade sig till president. Noterbart var att inga ledamöter från Morales parti fanns närvarande och Añez har förklarat att hon vill se ett riktigt nyval så snart som möjligt.

På Bolivias gator patrullerar nu militären och gatuprotester har hållits till stöd för den avsatte presidenten. Landets största fackförening hotar också med strejker om inte Morales får tillbaka sin position som president.

Evo Morales menar själv att han har tvingats bort i en kupp och att han hade riskerat livet om han hade stannat i Bolivia, rapporterar DN.

Mexiko har räddat mitt liv, menar han i en mexikansk tv-intervju.

I Bolivia finns omkring hälften av världens litiumreserver och bland annat den långvarige tidigare amerikanske kongressledamoten Ron Paul menar att kuppen är ytterligare en i raden där Washingtons fingeravtryck finns med i spelet, med ekonomiska intressen som en del av en möjlig motivbild.

– Verkar det som vi sett den här filmen förr? En populistisk latinamerikansk ledare på tvären med Washington som finner sig möta en kupp? skriver Paul på Twitter.

Enligt Reuters är synen delad på Morales i Sydamerika och flygplanet som transporterade honom tilläts inte tanka i Peru och förbjöds flyga över såväl brasilianskt som ecuadorianskt och chilenskt luftrum på väg till Mexiko.

Morales menar att han inte tänker överge den bolivianska politiken och konstaterar att han kommer fortsätta kämpa så länge han lever. Han beviljades asyl av Mexiko direkt efter att han tvingades bort från makten under söndagen och han ska ha blivit evakuerad av flygvapnets plan från sin hemstad till Mexiko City.

Jag återvänder snart, med mer kraft och energi, skriver han på Twitter.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.