Opiumproduktionen slår i taket – trupperna kan stanna

Vallmoodlingarna i Afghanistan slår nya rekord. Enligt FN har produktionen av opium ökat med 36 procent i år. Samtidigt höjs röster för att de amerikanska trupperna i landet ska stanna ända tills 2024.

publicerad 25 november 2013
- av Alexander Almqvist

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


1760 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Ökningen av opiumproduktionen beror på att odlarna vill försäkra sig om en inkomstkälla när den Natoledda ISAF-styrkan lämnar landet 2014. Under talibanernas styre var opium – som används för att tillverka heroin – förbjudet.

USA:s invasioner i Afghanistan och Irak efter 11 september 2001 har lett till att opiumproduktionen ökat radikalt. “Kriget mot terrorismen” har inte lyckats för västmakterna, speciellt USA och Storbritannien. Den folkliga opinionen i Afghanistan är inte heller till favör för de amerikanska truppernas närvaro i landet.

Faksimil: BBC News
Faksimil: BBC News

FN:s myndighet för narkotikabrottslighet (UNDOC) leds av Jean-Luc Lematheu. Han tror att det kommer att dröja 10 till 15 år innan man har kommit till bukt med opiumodlingarna i Afghanistan.

– Det här är dåliga nyheter för Afghanistan som har ett växande missbruksproblem, och för Europa som är den största mottagaren av Afghanistans skörd, säger Lematheu i FN:s årliga rapport.

Med den stigande opiumproduktionen i ryggen föreslår nu USA att landets trupper stannar i Afghanistan ända tills 2024, skriver RT.com.

Enligt uppgifter har USA och det afghanska parlamentet kommit överens om en säkerhetspakt, men president Hamid Karzai har varit ovillig att skriva under pakten utan vill vänta till efter de afghanska valen som hålls i april nästa år.

USA insisterar också att sina trupper ska få fullgod immunitet för de brott man utför i Afghanistan, och att de ska få den kontroversiella rätten att kunna genomsöka afghaners hem utan någon särskild anledning.

 

 

Alexander Almqvist
alexander.almqvist@nyadagbladet.se

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!